dinsdag, 11. april 2006 - 22:46

3000 NedCar-werknemers naar Den Haag

Born

Alle drieduizend werknemers van Nedcar gaan donderdag naar Den Haag om te demonstreren voor behoud van hun werk. Dat actieplan legt FNV Bondgenoten woensdagmiddag aan zijn achterban bij de autofabriek in Born voor. Een staking waarmee werd gedreigd, is voorlopig naar de achtergrond verdrongen, zegt woordvoerder Marco van Moort van FNV-Bondgenoten.

De onderhandelingen met eigenaar Mitsubishi, die elf uur duurden, leverden dinsdag geen toezeggingen voor nieuwe productie in de toekomst op. Door het wegvallen van de Smart ForFour zouden duizend banen verloren gaan. De Mitsubishi Colt wordt nog tot 2010 in een dagdienst geassembleerd. Voor Nedcar is de lage bezetting echter onrendabel.

FNV Bondgenoten wil het kabinet onder druk zetten om de werkzekerheid bij Nedcar met de raad van bestuur van Mitsubishi te bespreken. De Japanse autofabrikant zou samen met de overheid voor een overbrugging moeten zorgen voor de tijd tot er weer een tweede model in Born van de lijn rolt. De boventallige zouden dan scholing kunnen krijgen en uitgeleend kunnen worden. De top van Mitsubishi zou tegenover premier Balkenende de intentie moeten uitspreken om deze weg te bewandelen.

“We houden vast aan het uitgangspunt dat gedwongen ontslagen onaanvaardbaar zijn�, zegt Wiel Crins, de voorzitter van de vakbondsafdeling bij Nedcar. “Als hier in 2010 weer werk genoeg is, hebben we de mensen weer hard nodig.�

Mitsubishi stelde dinsdag in het overleg met de bond nu nog geen harde toezeggingen over de assemblage van een nieuw model te kunnen doen, omdat daarmee meteen de werkgelegenheid in een andere fabriek in het geding zou komen. Wel stond de top van Mitsubishi positief tegenover het plan van Nedcar om zelf op zoek te gaan naar modellen van andere fabrikanten die in Born geassembleerd zouden kunnen worden.
Provincie:
Tag(s):