woensdag, 12. juli 2006 - 9:51

35.000 euro beschikbaar voor 'zuiver gezeik'

Meppel

Gedeputeerde staten in Drente stellen nog eens 35.000 euro beschikbaar voor proefprojecten met gescheiden opvang van urine. Het is niet de eerste keer dat geld beschikbaar komt. Eerder werd voor een proefproject in Sleen al 20.000 euro beschikbaar gesteld. Nu gaan twee projecten in Meppel en Anderen van start.

Met name de stikstof, medicijnresten en hormonen in de urine veroorzaken een groot deel van de vervuiling van het huishoudelijk afvalwater, terwijl dit maar 1% van de totale hoeveelheid is. Door een heel klein deel van het afvalwater gescheiden te verwerken, zou een groot deel van de vervuiling kunnen worden opgelost. Daarom steunt het college het onderzoek en de innovatieve ontwikkelingen op dit gebied.

In Anderen wordt onderzocht of urine bruikbaar is als meststof. Het project in Meppel omvat de aanleg van toiletpotten met gescheiden opvang in het waterschapshuis van Reest en Wieden. Zo kan een breed publiek kennismaken met de nieuwe techniek. De gemeente Meppel heeft aangegeven de proef met belangstelling te volgen. Als de ervaringen goed zijn wil de gemeente onderzoeken of de techniek ook toegepast kan worden in nieuwbouwplannen.
Provincie:
Tag(s):