vrijdag, 20. oktober 2006 - 13:32

36 paarden op Zuidlaarder markt in beslag genomen

Zuidlaren

De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft voor, tijdens en na de jaarlijkse paardenmarkt van Zuidlaren acht processen-verbaal uitgereikt voor diverse overtredingen. Ook zijn er na afloop van de markt in zowel Nederland als België 36 paarden in beslag genomen. De AID heeft in totaal met 37 controleurs zowel op de markt als bij de grens verscherpte controles uitgevoerd.

In samenwerking met de Koninklijke Marechaussee, de Politie, de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en de Douane werd maandagnacht bij een aantal grensovergangen gecontroleerd op de naleving van het veevervoer en de verkeersregels. Bij 34 transporten is vier keer een proces-verbaal uitgeschreven voor invoer zonder gezondheidscertificaat. Na contante betaling van de boete zijn de transporten teruggestuurd naar Duitsland.

Op en rondom het terrein van de paardenmarkt heeft de AID in samenwerking met de LID 237 controles uitgevoerd. Bij deze controles lag de nadruk op het hebben van een paardenpaspoort en een identificatiechip. In drie gevallen kreeg de eigenaar een proces-verbaal, omdat niet de juiste documenten konden worden overlegd of omdat de chip ontbrak. Dit aantal is aanzienlijk minder dan de 17 overtredingen die vorig jaar op de paardenmarkt werden geconstateerd.

Later op de middag hebben de AID en de LID een Belgische handelaar aangehouden. Hij vervoerde 18 paarden zonder paspoort of chip. Op last van het Openbaar Ministerie zijn de dieren in beslag genomen. De handelaar wilde de paarden uitvoeren naar België zonder het verplichte gezondheidscertificaat.

Op aangeven van de AID heeft ook het Belgische Voedselagentschap FAVV een handelaar gecontroleerd die paarden op de Zuidlaarder markt had gekocht. Het betrof twee veewagens met 18 paarden. Deze dieren zijn door de Belgische autoriteiten in beslag genomen omdat het gezondheidscertificaat ontbrak. In Nederland en België wordt nader onderzoek verricht naar deze zaken.
Provincie:
Tag(s):