zaterdag, 8. juli 2006 - 8:06

40.000 nieuwe dieren in Artis

Amsterdam

Vrijdag zijn zo’n 40.000 termieten in Artis gearriveerd. De termieten zijn met heuvel en al vanuit de dierentuin in Bazel naar Artis overgebracht. Als enige dierentuin in Nederland heeft Artis nu een termietenheuvel.

De heuvel weegt ruim 200 kilo en is 90 centimeter hoog. In de toekomst wordt de heuvel nog veel groter. Een nest kan zelfs wel 10 meter hoog worden waar jaren arbeid aan vooraf gaat. Centimeter voor centimeter wordt het opgebouwd. Er bestaan meer dan 2000 verschillende soorten termieten met allemaal een eigen bouwstijl.

Hun nesten bouwen ze met aarde, plantenresten en uitgekauwd hout. Door de zon wordt dit materiaal keihard “gebakken� en hebben ze een veilig thuis. Toch zijn er dieren die de termieten kunnen vangen zoals de miereneter met zijn lange kleeftong. Artis’ miereneters Ramon en Pjuskebusk worden dan ook op afstand gehouden.

Er zijn vier soorten termieten in een termietensamenleving: de werkers, de soldaten, de koning en koningin. Uiteindelijk zijn alle termieten kinderen van de koning en koningin, die duidelijk herkenbaar is. Zij is wel 50 keer zo groot als de andere termieten en kan wel 50 jaar oud worden.

De termietenheuvel staat in het Insectarium van Artis waar het warm genoeg is en ze samen met andere insecten door het publiek bewonderd kunnen worden. Artis heeft er in één klap 40.000 bewoners bij en dat kunnen er snel veel meer worden!
Provincie:
Tag(s):