maandag, 31. juli 2006 - 11:49

50% meer waterverbruik door hitte

De aanhoudend hoge temperaturen van de laatste weken hebben geleid tot een extreem hoog waterverbruik. De vraag naar water was het grootst tussen 18.00 en 24.00 uur. Door de warmte is het waterverbruik 50% hoger dan normaal.

Om problemen met de waterdruk te beperken vraagt Vitens aan haar klanten in Overijssel om het verbruik zoveel mogelijk over de dag te verspreiden en het niet-noodzakelijke watergebruik, zoals het sproeien van de tuin, tijdelijk achterwege te laten. Uit voorzorg adviseert Vitens ook haar klanten in Gelderland het niet-noodzakelijke watergebruik te beperken.

De waterproductiebedrijven hebben normaal gesproken voldoende capaciteit om de vraag naar water in de hete dagen aan te kunnen. Gezien de blijvend hoge temperaturen en het feit dat er voorlopig geen regen van betekenis wordt verwacht, denkt Vitens dat de vraag naar drinkwater de komende week nog hoog zal blijven.

Er is een toenemende kans dat het verbruik zo hoog wordt, dat de drinkwatervoorraad in de waterreservoirs en watertorens sneller opraakt dan dat de waterproductielocaties deze kunnen aanvullen. In de piekuren 's avonds kan dit leiden tot een drukverlaging in het leidingnet. Om deze drukproblemen zo klein mogelijk te houden, is het noodzakelijk de komende dagen zorgvuldig met het waterverbruik om te gaan en het niet-noodzakelijk watergebruik tot een minimum te beperken.
Provincie:
Tag(s):