vrijdag, 3. maart 2006 - 11:46

55 Etsen van Rembrandt onder de hamer

Amsterdam

Christie’s verkoopt in vijf veilingen delen uit de omvangrijke kunstcollectie van de vorig jaar overleden industrieel G.A.H. Buisman Jzn.. Hieronder zijn 55 etsen van Rembrandt die op 29 maart in Londen onder de hamer zullen komen. Het veilinghuis stelt de etsen vrijdag en komend weekend ten toon in Amsterdam.

Rembrandt is één van de weinige werkelijke ‘peintre-graveurs’ uit de kunstgeschiedenis: niet alleen als schilder en tekenaar, maar juist ook als graficus heeft hij al in zijn eigen tijd internationaal zijn naam weten te vestigen – al in de 17e eeuw noemen kenners van Engeland tot Italië zijn werk bijzonder.

Zijn hele leven was hij actief als graficus: zijn eerste ets dateert uit circa 1626, de laatste uit 1665. In de 18e eeuw werd zijn grafisch oeuvre al tot in detail compleet beschreven en gepubliceerd, en tot op de dag van vandaag wordt hij beschouwd als één van de belangrijkste en meest invloedrijke grafici ooit. De groep van 55 etsen van de hand van Rembrandt uit de Collectie G.A.H. Buisman Jzn. geeft een zeer representatief beeld van het grafische werk van de meester.

Vele verschillende onderwerpen uit vrijwel Rembrandt’s hele leven komen voor. Van een aantal afdrukken is de geschiedenis sinds de 18e eeuw bekend. Daarmee wordt het publiek nu een bijzondere kans geboden uit deze Nederlandse collectie een ets aan te kopen van één van Nederlands beroemdste kunstenaars. Onder de portretten is het verstilde portret van Rembrandt’s moeder zittend aan tafel € 8,000-12,000, en zijn ovale zelfportret met baret uit 1634 € 12,000-18,000.

Een grote zeldzaamheid is de contre-épreuve die samen met een originele afdruk van het fraaie portret van Jan Antonides van der Linden uit 1665 wordt aangeboden. Zo’n contreépreuve ontstond door direct na het afdrukken van een ets het vers bedrukte vel papier nog eens door de drukpers te halen met daarop een blanco vel. Zo kwam er een afdruk in spiegelbeeld van de oorspronkelijke ets tot stand. Beide bladen komen oorspronkelijk uit de beroemde collectie van de William Esdaile, die in 1840 al eens bij Christie’s in Londen werd geveild €6,000-9,000.
Provincie:
Tag(s):