woensdag, 31. mei 2006 - 16:11

580.000 Geenpeace donateurs geven 17 miljoen

Amsterdam

Greenpeace Nederland heeft in 2005 opnieuw diverse successen behaald voor het milieu. De milieuorganisatie richtte zich vorig jaar onder andere op de Finse oerbossen, het Europese chemicaliënbeleid, het falende duurzame energiebeleid van kabinet Balkenende en het stoppen van de walvisjacht. Deze inspanningen voor het milieu werden ondersteund door 580.000 donateurs met 17.346.776 euro.

Greenpeace ging met haar schepen de Esperanza en de Artic Sunrise naar de Zuidelijke Oceaan en voerde twee maanden actie tegen de walvisjagers. Hierdoor vingen ze in elk geval veel minder walvissen dan ze van plan waren. Na jarenlange druk van Greenpeace en duizenden e-mails van bezorgde consumenten, besloten elektronicaproducenten Sony en Sony-Ericsson dat zij voortaan geen schadelijke stoffen in hun producten zullen gebruiken. De bossencampagne behaalde een mooi succes toen na jaren van inspanning voor het eerst een Nederlandse roman - De Thuiskomst van Anna Enquist - op FSC-papier verscheen. 14 Nederlandse uitgevers spraken af dat zij alternatieven zouden gaan zoeken voor houtpulp uit oerbossen.

Zeer teleurgesteld is Greenpeace met het energiebeleid van het kabinet Balkenende. Greenpeace kwam met nieuwe bewijzen voor gevaarlijke klimaatverandering, gaf in rapporten aan hoe onze energiehuishouding duurzamer kan en voerde diverse acties, maar desondanks wil dit kabinet niet serieus investeren in schone energie. De grootste klap was toen het kabinet besloot kerncentrale Borssele open te houden tot 2033.

Financieel heeft Greenpeace Nederland een prima jaar in 2005. De totale inkomsten zijn licht gestegen van 21.466.337 in 2004 naar 21.989.305 euro in 2005. Dit komt mede door
een extra donatie van 1,2 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij (NPL) voor een internationaal project voor de bescherming van de oerbossen op Nieuw-Guinea. Dit bedrag
komt bovenop de bijdrage van de NPL van 2,5 miljoen euro.
Provincie:
Tag(s):