donderdag, 24. augustus 2006 - 18:16

6000 mensen moeten elders hun boodschappen doen

Leeuwarden

De schade veroorzaakt door de grote brand die het winkelcentrum in Bilgaard voor de helft in as heeft gelegd brengt directe consequenties mee voor de meer dan 6000 bewoners van de wijk. Zij zullen zij hun dagelijkse boodschappen voor een nog onbekende periode in een andere wijk moeten inslaan. Vooral voor de minder validen en ouderen is dit erg lastig tot bijna onmogelijk. Wijkzorgcentrum Palet biedt voor bewoners van Bilgaard die slecht ter been zijn een Klantenservice voor boodschappen aan. Hun telefoonnummer is 0900 – 321 3213.

De brandweer onderzoekt in de komende dagen de oorzaak van de brand. Er zijn op dit moment nog geen concrete aanwijzingen. Menselijke slachtoffers zijn er niet, maar alle dieren uit de dierenwinkel hebben het niet overleefd. Hoe groot de schade nu precies is weet nog niemand, maar dat het in de miljoenen euro’s zal lopen zal niemand betwisten.

In verband met de veiligheid, het weren van onbevoegden en sporenonderzoek wordt de omgeving van het winkelcentrum de komende drie dagen hermetisch afgesloten met hekken. Daarnaast houden stadswachten en de politie toezicht om de veiligheid van nieuwsgierigen en om plunderingen tegen te gaan


In de omgeving van het winkelcentrum is één brokje asbesthoudend materiaal aangetroffen, waardoor er al snel een asbest alarm werd gegeven . Brandweer Leeuwarden vermoedt dat dit brokje bij de sanering van de het dak drie jaar geleden achtergebleven is. Er is geen sprake van verdere verspreiding van asbest. Deuren en ramen hoeven dus niet meer gesloten te blijven en ook de kinderen kunnen weer met een gerust hart buiten spelen. Dit is tevens bekend gemaakt door een geluidswagen van de ME die door de wijk is gereden. De bewoners van de ontruimde huizen mogen vanavond weer terug naar hun woning.

De gemeente Leeuwarden heeft op 24 augustus twee voorlichtingsbijeenkomsten gehouden over de brand in Winkelcentrum Bilgaard. In de Adelaarkerk informeerden burgemeester Dales en wethouder Florijn, geassisteerd door politie, brandweer en GGD Fryslân, de winkeliers en omwonenden over de laatste stand van zaken.

Sommige ondernemers hadden nogal wat kritiek op de brandweer, er zou te weinig water zijn en er kwam modderwater uit de slangen. Burgemeester Dales antwoordde hierop dat een brand met een dergelijke omvang onmogelijk geblust kan worden met het in het winkelcentrum aanwezige water. Het water moest uit de Dokkumer Ee gehaald worden, meer dan een kilometer verderop.

Vrijdag 25 augustus krijgen alle bewoners van de wijk Bilgaard nog aanvullende informatie in de brievenbus. De gemeente Leeuwarden kijkt de komende dagen samen met de gedupeerde ondernemers naar vervangende locatie(s) voor de afgebrande winkels.

lees ook Winkelcentrum Bilgaard grotendeels in de as
Provincie:
Tag(s):