vrijdag, 29. december 2006 - 20:00

700 kilo zwaar vuurwerk aangetroffen

Dongen

In een bedrijfloods aan de Gemeentenweg vond de politie vrijdagmiddag circa 700 kilo vuurwerk, bestaande uit mortieren, lawinepijlen, Flowerbeds, Chinese vlinders, Romeinse kaarsen en Chinese rollen. Professioneel vuurwerk bestemd voor vuurwerkshows, dat bij onoordeelkundig gebruik door particulieren tot ongevallen leidt.

Dit vuurwerk is in Nederland dan ook verboden, voornamelijk vanwege té grote hoeveelheden kruit en het daarbij behorende té grote knalvermogen. Zo waren er zogenaamde Flowerbeds bij waarvan de dozen, vanwege de grote explosiekracht, ingegraven moeten worden. Een aantal projectielen had twee soorten lonten; een voor elektronische ontsteking en een zogenaamd snelbrand-lont. Door het ontbreken van een Nederlandse gebruiksaanwijzing is het dan vaak de gok welk lont gebruikt moet worden, met alle eventuele gevolgen van dien. Het in beslag genomen vuurwerk is inmiddels afgevoerd naar de Domeinen.

De omstandigheden waaronder de partij lag opgeslagen bracht ook het nodige brandgevaar met zich mee. Het vuurwerk is waarschijnlijk afkomstig uit Duitsland en België.

De politie arresteerde de 38-jarige eigenaar van het bedrijf. In een eerste verklaring zegt hij dat het om een uit de hand gelopen hobby ging. De man is in verzekering gesteld. Omdat er ook een aantal lege dozen zijn aangetroffen gaat de politie ervan uit dat er al illegaal vuurwerk in omloop is gebracht.
Provincie:
Tag(s):