woensdag, 14. juni 2006 - 18:16

8 Leden criminele jeugdbende opgepakt

Leeuwarden

De Friese politie heeft in de periode maart tot en met mei 2006 acht jongeren in de leeftijd van 16 tot en met 18 jaar (zeven uit Leeuwarden en één uit de gemeente Het Bildt) aangehouden. De jongens maakten deel uit van een groep die zich manifesteerde onder de naam Money Making Machine (MMM) en die medio 2005 was opgericht met het doel zo snel mogelijk veel geld te genereren.

De basis daarvoor was de handel in cocaïne en heroïne. De harddrugs werden veelal verstrekt aan junks in ruil voor gestolen goederen zoals fietsen, kleding en mobiele telefoons. Kinderen (en mogelijk ook volwassenen) werden in het centrum van Leeuwarden onder bedreiging gedwongen geld af te geven. Uit angst voor represailles werd in veel gevallen geen aangifte gedaan.

Behalve de handel in harddrugs en afpersing maakte het achttal zich eveneens schuldig aan diefstal van voornamelijk (merk)kleding en schoenen, heling, beroving, bedreiging met (nep)vuurwapens en mishandeling. De feiten werden voornamelijk in Leeuwarden gepleegd in de tweede helft van 2005 tot maart 2006; de diefstal van kleding en schoenen vond tevens in Groningen plaats in diezelfde periode.

De groep had een eigen website waar zij zich op provocerende wijze presenteerden. Het aantal leden van de groep groeide in de loop van de tijd uit tot zo’n 20 à 25 personen. De leden troffen elkaar geregeld in de binnenstad van Leeuwarden en hadden meerdere malen gewelddadige confrontaties met andere jeugdgroepen.

De zaak kwam aan het rollen toen één van de leiders van de groep, een achttienjarige man uit Leeuwarden, op heterdaad werd aangehouden bij een inbraak op 2 maart 2006. Tijdens zijn verhoor legde hij verklaringen af over de groep en de strafbare feiten die gepleegd werden. Hij zit vanaf 3 maart 2006 in voorarrest. Van de overige zeven jongens zitten er nog vier vast en zijn er drie in vrijheid gesteld, die overigens nog steeds als verdachten worden beschouwd.

Er worden meer aanhoudingen verwacht. Tevens zal nog nader onderzoek worden verricht naar de herkomst van de harddrugs die werden verhandeld.
Provincie:
Tag(s):