zondag, 14. mei 2006 - 22:13

Één frequentie voor boeren en piraten

Zelhem

'' ’t Volk was lös, hè? Wie bunt hier in de Achterhoek en doar weet ze wel wat feest’n is.’’ Presentator Willie Oosterhuis kijkt vermoeid, maar ook zeer tevreden terug op het Mega Piratenfestijn dat afgelopen vrijdagavond gehouden werd in Zelhem. Willie zegt het niet voor niets. De ruim zevenduizend bezoekers dansten, zongen, sjansten en slempten alsof het een lieve lust was.

Medeorganisator Bennie Roozegaerde is ook tevreden. ,,Ik denk dat de mensen die er niet bij zijn geweest, zich nu voor hun hoofd slaan. De reacties zijn hartstikke positief. En dat was ook precies de bedoeling.’’

Roozegaerde was ook de grote man achter radio Milano, de piratenlegende die eind jaren ’70 furore maakte in Nederland. Dit jaar is het 25 jaar geleden dat hij officieel met de zender is gestopt. Tijdens zijn afscheidsuitzending kondigde hij aan dat hij vroeg of laat terug zou komen. En dat heeft Roozegaerde gedaan met het ‘binnenhalen’ van het MPF.

Hij is ambitieus. Het Mega Piratenfestijn in Zelhem moet, als het aan hem ligt, het grootste van Nederland worden. ,,En ik denk dat we hiermee een goede aanzet hebben gegeven’’, stelt hij. Dat wordt beaamd door Eddy Mensink, de grote man achter het Mega Piratenfestijn. ,,De eerste keer in Zelhem en meteen ruim zevenduizend bezoekers. Dat is niet mis. Dat laat zien dat het feest hier potentie heeft. Ik denk dat we een volgende keer wel over de tienduizend mensen moeten kunnen trekken, als we daarvoor dan genoeg logistieke mogelijkheden hebben en ook toestemming krijgen van de gemeente.’’

Het publiek is eigenlijk de grote ster van de avond. De sfeer blijft goed. Daar doen ook enkele kleine opstootjes of wat vertraging bij de parkeerplaatsen niks aan af. Wie er ook op het podium staat, maakt eigenlijk nauwelijks uit. Ook de minder grote namen mogen rekenen op enthousiaste reacties. Een tocht door de tent leert dat er overal wordt gedanst, gezongen en gesprongen. Of je nou vooraan kijkt of achterin. En natuurlijk met zijn allen in de polonaise, iets Hollandser bestaat er immers niet. Of het moet de oranjekoorts zijn. En daar wordt door enkele artiesten ook al handig op ingesprongen.

Zo laten Jacques Herb en de Havenzangers enthousiast hun nieuwe oranjekrakers horen. Een team van Herb’s platenmaatschappij deelt vooraan zelfs honderden sjaaltjes uit met daarop de titel van het nummer: ‘Land Hup Hup Hol’. De sjaaltjes kunnen aan elkaar geritst worden, zodat ze samen de tekst ‘Land Hup Hup Holland Hup Hup Hol’ maken, enfin, u begrijpt het wel.
Provincie:
Tag(s):