zondag, 9. april 2006 - 20:42

A70 toneel van grootschalige oefening

Eindhoven

De eerste twee zaterdagen van april was de snelweg A270 bij parkeerplaats Vaarle het toneel van een grootschalige realistische rampenoefening. De brandweer van Eindhoven organiseerde beide zaterdagen haar jaarlijkse grote slotoefening en riep daarbij ook de hulp in van de Nuenense brandweer, de GHOR, de SIGMA, de ambulancedienst, de regiopolitie, het KLPD, de provincie Noord-Brabant, Rijkswaterstaat en takel- en bergingsbedrijf Kusters.

De situatie was op 1 en 8 april hetzelfde. Geënsceneerd waren twee grootschalige verkeersongevallen welke op relatief korte afstand van elkaar gebeurd waren en een auto cq. caravanbrand. Bij het eerste ongeval waren een stadsbus, vrachtwagen en auto betrokken. De stadsbus reed daarbij een automobiliste van achter aan waardoor zij onder een voor haar rijdende vrachtwagen schoof en bekneld kwam te zitten. In de bus bevond zich een groep kinderen met relatief lichte verwondingen.

Bij het andere ongeval kwamen diverse auto's en een vrachtwagen met elkaar in aanraking. Een auto belandde daarbij op zijn kop, diverse mensen hadden nekklachten en de vrachtwagenchauffeur kwam met zijn voet bekneld te zitten onder de pedalen van zijn truck.

Belangrijk aandachtspunt voor deze oefening was het zogenaamde Incident Management. Vooral het snel vrij maken van de vluchtstrook zodat hier weer verkeer door kon had een vrij hoge prioriteit. Ook zag men brandweerlieden brokstukken met krijt omcirkelen na aankomst zodat later door de politie nog vast te stellen was wat waar gelegen had bij aankomst van de eerste hulpverleners.

Al met al een zeer uitgebreid en realistisch scenario waar de diverse hulpverleners hun handen vol aan hadden. Ook de leidinggevenden van de diverse instanties werden danig op de proef gesteld. Uiteindelijk hadden de hulpverleners zo'n 2,5 uur nodig om de hele klus te klaren.
Provincie:
Tag(s):