zondag, 10. september 2006 - 10:43

Aandacht voor gehandicapten tijdens Oktobermaand Kindermaand

Assen

Tijdens de vijfde editie van het Drentse project “Oktobermaand Kindermaand� is er voor het eerst aandacht voor (verstandelijk)gehandicapten. Door het aanbieden van speciale activiteiten voor deze doelgroep wil de organisatie ook deze kinderen aan zich binden.

Het project Oktobermaand Kindermaand biedt kinderen van 4 t/m 12 jaar gratis toegang tot musea, theaters, molens, dansscholen, kunstencentra en circussen waar, op de zondagmiddagen in oktober, speciale kinderactiviteiten plaatsvinden.

Het project is een groot succes onder basisschoolleerlingen, maar de kinderen in het speciaal onderwijs wisten de weg naar de kunstinstellingen maar moeilijk te vinden. Oorzaak? De programma’s waren slecht toegankelijk voor deze doelgroep.

Door het aanbieden van aangepaste voorstellingen en plaatselijke begeleiding van professionele mensen kunnen ook kinderen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking dit jaar genieten van kunst en cultuur. De begeleiding van deze kinderen is mogelijk dankzij de hulp van Stichting de Leite. Deze Drentse instelling biedt zorg en dienstverlening aan mensen met een verstandelijke handicap en stelt in oktober locaties en personeel ter beschikking.

Oktobermaand Kindermaand is in 2001 ontstaan en heeft de afgelopen jaren behoorlijk aan populariteit gewonnen. In 2005 bezochten ruim 13.500 kinderen één van de 64 deelnemende instellingen. Dit waren er ruim 2000 meer dan het jaar daarvoor. Dankzij een bezoek van Hare Majesteit de Koningin heeft het project nog meer naamsbekendheid gekregen.

Omdat het organiseren van het project steeds eenvoudiger gaat kon de organisatie haar aandacht dit jaar verleggen naar de speciale doelgroep.

Naast alle extra activiteiten voor gehandicapten wordt dit jaar voor het eerst in het programmaboekje aangegeven welke Drentse cultuurinstellingen rolstoeltoegankelijk zijn en bij welke activiteiten doventolken aanwezig zijn.

Afhankelijk van het succes van dit jaar wordt er ook de komende jaren een speciaal programma voor kinderen met een verstandelijk handicap aangeboden tijdens Oktobermaand Kindermaand.
Provincie:
Tag(s):