donderdag, 27. juli 2006 - 15:33

Aanhoudende warmte geeft extra risico voor ouderen

Delft

Ouderen moeten bij de huidige hittegolf zichzelf extra goed in acht nemen. Ook is het belangrijk om ouderen goed in de gaten te houden, adviseert TNO. Volgens de verwachtingen van het KNMI blijven de temperaturen tot begin augustus meer dan 25 °C. Dat betekent dat voor een langere aaneengesloten periode van het hart een verhoogde activiteit wordt gevraagd. Als gevolg van de aanhoudende hitte dreigt de factor tijd zijn tol te gaan eisen.

Bij ouderen is het vermogen om lichaamswarmte af te voeren verminderd. Dat is vooral te wijten aan de afgenomen fysieke conditie. Hartproblemen, die door de warmte bij iedereen kunnen voorkomen, treden hierdoor bij ouderen eerder op dan bij jongeren.

Zweten helpt om de lichaamswarmte af te voeren, maar ook dat verloopt bij ouderen minder efficiënt. Ook de doorbloeding van de huid is bij hen minder. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door een beperkte pompkracht van het hart, waardoor minder bloed naar de buitenkant van het lichaam wordt gepompt. Bij extreme hitte zal daardoor de hartslagfrequentie van ouderen toenemen. De maximale hartslagfrequentie ligt bij ouderen lager dan bij jongeren. Hierdoor kunnen ouderen onder te warme omstandigheden moeite hebben om hun hartslag zodanig te verhogen dat de bloeddruk op peil blijft. Als de bloeddruk niet op peil gehouden kan worden, kan men last krijgen van duizelingen en flauw vallen.

Indien de oudere wel in staat is om de hartslag te verhogen en zo de bloeddruk op peil te houden, neemt als gevolg van die toename van de hartslagfrequentie het risico op hartfalen toe. Bij aanhoudende hitte neemt dit risico verder toe, doordat voor een langere aaneengesloten periode van het hart een verhoogde activiteit wordt gevraagd.

TNO adviseert ouderen voldoende koele dranken te drinken, ook als er geen sprake is van dorst (bij ouderen is de dorstprikkel verminderd), de leefruimte koel te houden, geen fysiek zware inspanningen te verrichten, geen hete douches en baden te nemen maar wel een koel voetenbad om extra af te koelen. Ook het regelmatig koelen van de polsen onder een koude kraan is daarbij effectief.
Provincie:
Tag(s):