vrijdag, 24. november 2006 - 10:32

Aanhoudingen door interregionaal vuurwerkteam

Friesland

De afgelopen dagen heeft de politie bij verschillende acties vijf verdachten aangehouden. Zij zijn door het interregionaal vuurwerkteam, samengesteld uit medewerkers van de regionale milieuteams van Groningen, Friesland en Drenthe, aangehouden in verband met de handel en illegale opslag van verboden vuurwerk.

Bij de acties is ongeveer 7500 kilo zwaar vuurwerk in beslag genomen. Het onderzoek is nog gaande.

In Assen werd dinsdag in twee garageboxen aan de Einsteinlaan 4000 kilo vuurwerk aangetroffen. In een woning aan de Welfingstrjitte in Wijnjewoude is 1350 kilo in beslag genomen. In verband met deze zaak zijn drie aanhoudingen verricht. Het gaat om een 46-jarige man en een 27-jarige vrouw uit Assen. In de auto van deze man werden tweehonderd lawinepijlen aangetroffen. Hij reed daarmee rond. De derde persoon die is aangehouden is een 59-jarige man uit Wijnjewoude.

Woensdag is in Pekela een bestelbus aangetroffen met daarin ruim 2000 kilo zwaar vuurwerk. De bestuurder van deze bus, een 26-jarige man uit Peize, is aangehouden. In verband hiermee is een tweede verdachte aangehouden, een 60-jarige man uit Roderesch. De verdachten zitten nog vast en worden momenteel verhoord.

Het interregionale team is vanaf half september bezig met de onderzoeken naar de handel en illegale opslag van zwaar vuurwerk, en zal tot na de jaarwisseling actief blijven. De onderzoeken richten zich met name op deze handel en opslag vanwege de extreme gevaarzetting.

Het in beslag genomen vuurwerk bestaat uit vuurwerk uit de zwaarste klasse qua gevaarzetting, en mag in de regel alleen met een speciale vergunning bij evenementen worden gebruikt. In handen van amateurs is dit vuurwerk, zoals flowerbeds, mortierbommen en de altijd illegale lawinepijlen levensgevaarlijk.
Het team blijft actief tot na de jaarwisseling.
Provincie:
Tag(s):