dinsdag, 10. oktober 2006 - 17:18

Aanhoudingen na overvallen geldwaardetransporten

Regio

Rechercheteam houdt twee verdachten aan in verband met het plegen van overvallen op geldwaardetransporten.
Dinsdag heeft de Bovenregionale Recherche Zuid Nederland (BRZN) in een internationaal samenwerkingsverband met o.a. België en Frankrijk twee verdachten aangehouden in verband met twee gewapende overvallen met explosieven.
De overvallen vonden in 2002 plaats in Haarlemmerliede en Breda. Een derde 36-jarige verdachte werd maandag al door de Belgische autoriteiten tijdelijk aan Nederland uitgeleverd.

In november 2005 startte de Bovenregionale Recherche Zuid Nederland onder leiding van het Openbaar Ministerie te ‘s-Hertogenbosch en in afstemming met het Bureau voor Euregionale Samenwerking van het Openbaar Ministerie in Limburg een onderzoek naar aanleiding van de gewapende overvallen op geldwaardetransporten in Stein.

Tijdens het onderzoek werden tevens eerder in Nederland gepleegde overvallen op geldwaardetransporten, waarbij explosieven werden gebruikt, onderzocht. Er zijn in Nederland dertien van dergelijke feiten in de periode 1999 tot en met 2005 onderzocht.

Hieruit bleek dat er vermoedelijk meerdere dadergroepen in wisselende samenstellingen een aantal feiten gepleegd hebben. Het vermoeden bestaat dat de verdachten gedurende langere tijd actief zijn geweest in binnen- en vooral buitenland. In het buitenland werden aanzienlijk meer soortgelijke feiten onderzocht.

De overvallen typeerden zich door extreem geweld, waarbij het schieten met automatische wapens en het opblazen van de geldwaardetransportauto’s, eerder regel dan uitzondering was.

De overvallers droegen altijd bivakmutsen, handschoenen en kogelwerende vesten. Bij de overvallen werd gebruik gemaakt van gestolen auto’s die als ram- en vluchtvoertuig werden gebruikt.

Bij de actie dinsdagmorgen zijn circa 40 politiemensen ingezet. De aangehouden verdachten zijn 27 en 31 jaar oud en wonen in Amsterdam.

Door een team van de BRZN werd circa een jaar met achttien mensen aan het onderzoek gewerkt. Het onderzoek wordt voortgezet. Daarom zijn meerdere acties niet uitgesloten.
Provincie:
Tag(s):