zondag, 10. september 2006 - 14:31

Aanhoudingen voor diefstal/heling 175 fietsen

Zwolle

Naar aanleiding van de aanhouding op heterdaad van een fietsendief op 20 juli jl. heeft het politieteam Zwolle-Noord in het kader van het Fietsenproject een uitgebreid onderzoek ingesteld. Dit onderzoek heeft inmiddels geresulteerd in de aanhouding van zeven verdachten.

Op donderdag 20 juli werd op de Rembrandtlaan in Zwolle een 50-jarige man uit Harderwijk aangehouden. Een buurtbewoner had gezien dat de man even daarvoor op de Holtenbroekerweg een fiets, die op slot stond, in een auto wilde laden. In de auto zaten nog twee personen. Toen de getuige de man aansprak, liep deze weg en de auto reed weg.

De politie hield de man die wegliep even later aan op de Rembrandtlaan. Uit onderzoek bleek dat de fiets die was achtergelaten in de voorgaande nacht was gestolen in Nunspeet en blijkbaar in Zwolle was neergezet om afgehaald te worden.
Tijdens het verhoor van de verdachte bekende hij de afgelopen twee jaar ongeveer 150 luxe fietsen van bekende merken te hebben gestolen in Zwolle en omgeving. Deze had hij doorverkocht aan een heler in Zwolle.

Het onderzoek dat volgde resulteerde op 27 juli in de aanhouding van drie personen op de Van Schoonhovenstraat in Zwolle. Zij reden in de auto die op 20 juli door de getuige was gezien bij de fietsendiefstal. De inzittenden waren een 27-jarige en een 31-jarige man uit Harderwijk en een toen nog 26-jarige vrouw eveneens afkomstig uit Harderwijk.
De twee mannen bekenden in totaal ruim 25 fietsendiefstallen, waaronder de diefstal in Nunspeet op 20 juli. Zij pleegden de diefstallen in Harderwijk, Nunspeet en 't Harde. De vrouw ontkende de diefstallen te hebben gepleegd, maar was bij enkele daarvan wel aanwezig. Ook deze verdachten leverden hun fietsen af bij de heler in Zwolle.

Deze heler, een 56-jarige man uit Zwolle, werd na uitgebreid onderzoek op vrijdag 25 augustus aangehouden. Hij bekende op grote schaal gestolen fietsen te hebben geheeld. Inmiddels zijn alle fietsen via de illegale markt weer doorverkocht.

Op zondag 3 september werd in Emmen een 51-jarige man aangehouden. De heler uit Zwolle verkocht enkele fietsen door aan deze man. De man bekende drie fietsen te hebben gekocht van de heler, maar zei niet te weten dat deze van diefstal afkomstig waren.

Tenslotte werd op dinsdag 5 september een 40-jarige man uit Zwolle aangehouden op verdenking van diefstal van enkele fietsen. Ook hij had 'zijn' fietsen doorverkocht aan de Zwolse heler. Tijdens verhoor bekende man in de afgelopen weken drie fietsen en een bromfiets te hebben gestolen in Zwolle.

Het onderzoek loopt nog steeds. Van de zeven aangehouden verdachten zijn de vrouwelijke verdachte, de 31-jarige man uit Harderwijk en de man uit Emmen inmiddels weer heengezonden. De andere vier verdachten zitten nog steeds vast.
Provincie:
Tag(s):