dinsdag, 29. augustus 2006 - 9:35

Aanpak overlast (brom)fietsers

Almere

In het centrum van Almere rijden vaak fietsers en bromfietsers/scooters in het voetgangersgebied. Om de veiligheid te handhaven en de overlast terug te dringen, controleren de surveillanten van het team centrum Almere regelmatig in dit gebied. Op koopavonden is de overlast het grootst en worden de meeste bekeuringen geschreven.

In de periode van 25 juli tot en met 19 augustus zijn er 65 bekeuringen geschreven voor het fietsen in voetgangersgebied. Daarnaast zijn er acht bekeuringen geschreven voor brommers en scooters die dezelfde overtreding begingen. Het grootste aantal bekeuringen dat op één (donder)dag is uitgeschreven is 14. Gemiddeld zijn er dus per dag, met uitzondering van de zondagen, 3,1 (brom)fietsers bekeurd.

Het aantal bekeuringen geeft echter niet het volledige beeld van de overlast. Het is immers onmogelijk om alle fietsers en bromfietsers die rijden in het voetgangersgebied te bekeuren. Bovendien surveilleren de surveillanten in het centrum vooral te voet en kunnen niet iedere (brom)fietser achterhalen. Daarom blijft het zaak mensen bewust te maken van hun gedrag, indien nodig met een boete.

Tijdens het verbaliseren van de fietsers in het voetgangersgebied hebben de surveillanten drie verdachten aangehouden voor heling dan wel diefstal van een fiets. Na onderzoek is er nog een verdachte aangehouden. In totaal zijn er in de genoemde periode vijf gestolen fietsen boven water gekomen. Dit betrof fietsen in alle gevallen dure (merk)fietsen. Twee van de vier verdachten waren minderjarig. Een fiets is inmiddels terug naar de rechtmatige eigenaar.
Provincie:
Tag(s):