woensdag, 13. september 2006 - 15:16

Aanpak voetbalvandalisme werkt; 50 % minder politie

Groningen

De gemiddelde politie-inzet bij thuiswedstrijden van FC Groningen is in de afgelopen vier seizoenen meer dan gehalveerd. Dat blijkt uit het rapport ‘Politie-inzet bij voetbalwedstrijden’ van het Auditteam Voetbalvandalisme dat vandaag wordt aangeboden aan de Minister van Binnenlandse Zaken, de heer Remkes. Van alle in Nederland onderzochte clubs blijkt dat de gemiddelde inzet in Groningen het sterkst is gedaald. Betere prestaties op het veld, gerichter sturen op de politie-inzet, het supportersproject en de verhuizing van het Oosterpark naar de Euroborg zijn volgens de gemeente verklaringen voor de sterke daling.

Het terugdringen van de politie-inzet rondom voetbalwedstrijden is een belangrijke gezamenlijke doelstelling van politie, club en gemeente. Reden waarom het Auditteam Voetbalvandalisme – onder voorzitterschap van oud staatssecretaris Margo Vliegenthart – onderzoek heeft gedaan naar de ontwikkeling van de politie-inzet en de factoren die van invloed zijn op het terugdringen daarvan. Van alle onderzochte clubs blijkt nu dat de gemiddelde politie-inzet bij FC Groningen het sterkst gedaald is.

In een eerste reactie op het rapport geeft burgemeester Wallage aan dat de positieve cijfers deels te verklaren zijn door de betere sportievere prestaties van FC Groningen en de overgang van het Oosterparkstadion naar de Euroborg. Daarnaast wordt sinds enkele jaren gerichter gestuurd op de inzet van politie. Voorheen was sprake van een min of meer vaste inzet; tegenwoordig wordt de politie-inzet bepaald op basis van actuele informatie over de mogelijke risico’s. Tot slot speelt de inzet van oud-hooligans in het kader van het supportersproject zeker ook een rol bij het terugdringen van de politie-inzet.
Provincie:
Tag(s):