vrijdag, 3. maart 2006 - 9:56

Aanpak wiet thuisteelt werkt

Utrecht

De acht partijen die vorig jaar februari een convenant hebben afgesloten om de thuisteelt van hennep aan te pakken, oogsten succes. De organisaties die meedoen zijn: Politie Utrecht, openbaar ministerie, de Belastingdienst, de in Utrecht werkzame woningcorporaties, Eneco Energie, uitkeringsinstantie UWV, Sociale Verzekeringsbank en de gemeente Utrecht. Steeds meer gemeenten volgen nu het voorbeeld van Utrecht.

In 2005 zijn 300 tips bij de politie binnengekomen. Er zijn 283 panden gecontroleerd. In 149 gevallen was het raak, 111 keer is een kwekerij in bedrijf aangetroffen en 38 keer een kwekerij waar was geoogst. Bij 134 gecontroleerde panden is geen kwekerij of inrichting aangetroffen. Vaak waren wel sporen van ontmantelde kwekerijen zichtbaar. De invalacties hebben 33.000 planten en 260 kilo gedroogde toppen opgeleverd met een straatwaarde van € 5 miljoen.

In ongeveer 20% van de gevallen waarin hennep wordt aangetroffen, is er sprake van een particuliere huurwoning. Daarom is het hennepconvenant uitgebreid met de 10 grootste particuliere verhuurorganisaties in de stad. Utrecht is de eerste gemeente in Nederland waar de particuliere verhuursector meedoet aan de aanpak van de thuisteelt. Hiermee wordt de effectiviteit van de aanpak nog verder vergroot. Wanneer hennep wordt aangetroffen in één van de woningen van deze particuliere verhuurders, dan wordt de huurovereenkomst, net als bij de woningen van de Utrechtse corporaties, beëindigd.
Provincie:
Tag(s):