woensdag, 8. november 2006 - 4:36

Aanslag met raketwerper op PCM-gebouw Amsterdam

Amsterdam

Een aanslag met vermoedelijk een raketwerper op de drukkerij van de Volkskrant aan de Van der Madeweg in Amsterdam, heeft in de nacht van dinsdag op woensdag, kort na middernacht, aanzienlijke schade aan het gebouw aangericht. Een projectiel is tegen de gevel van het gebouw ontploft. In het gebouw van PCM worden naast de Volkskrant ook Trouw en NRC Handelsblad gedrukt. Dit heeft een politiewoordvoerder woensdag bevestigd.

Er zijn geen gewonden gevallen. Wel sneuvelden er diverse ruiten en raakte het gebouw beschadigd. De politie denkt dat het projectiel vanaf de weg op het gebouw is afgevuurd. De Volkskrant schrijft dat er over de achtergrond van de aanslag nog niets bekend is.

De politie heeft de omgeving van het gebouw afgezet en is een groot onderzoek gestart. Bureau Opsporing district Oost en Bureau Forensische Opsporing heeft de zaak in onderzoek.

Het gebouw van uitgeverij PCM aan de Van der Madeweg is getroffen door een explosief projectiel. Het projectiel trof een betonnen gevelwand en kwam tot ontploffing. Niemand raakte gewond, wel sneuvelden er meerdere ramen en ontstond er flinke schade aan de gevel.

Even voor halféén hoorden medewerkers een luide knal en schudde het gebouw op z'n grondvesten. Een bewaker die poolshoogte ging nemen trof een gat aan in de gevel en zag dat er zo'n vier grote ramen waren gesneuveld.

Specialisten van het team Explosievenveiligheid troffen sporen aan waaruit kan worden opgemaakt dat het om een afgeschoten of gelanceerd explosief gaat. De explosieve lading heeft behalve schade aan de gevel ook inpandig schade veroorzaakt. De omvang van de schade is nog onbekend. Van de dader of daders ontbreekt nog ieder spoor.

Het politie-onderzoeksteam van Bureau Opsporing district Oost is op zoek naar getuigen die iets gehoord of gezien hebben. Mogelijk dat vlak voor of na de ontploffing mensen onder verdachte omstandigheden zijn weggereden of gelopen. Getuigen kunnen contact opnemen met het onderzoeksteam Bureau Opsporing district Oost via: 0 9 0 0 - 8 8 4 4
Provincie:
Tag(s):