dinsdag, 17. januari 2006 - 11:34

Aantal virussen in 2005 sterk afgenomen

Slechts 1% van de in 2005 gedetecteerde bedreigingen waren virussen. Daartegen bleef het aantal wormen en Trojans gelijk. Het aantal varianten van malware bedoeld voor financieel gewin, blijft hoog.

"Het aantal virussen heeft in 2005 een absoluut dieptepunt bereikt. De scheppers van deze bedreigingen zijn meestal uit op roem. De toegenomen wetgeving in verband met deze bedreigingen zorgde voor een afname van dit soort malware. De ontwerpers van malware nemen tegenwoordig alleen risico’s als er geldgewin bij komt kijken�, vertelt Ruud Groeneboer, managing director van Panda Software Benelux.

Van de nieuwe bedreigingen in 2005, behoorde 42% tot de Trojan-familie. 26% waren bots, 11% waren backdoor Trojans, 8% waren dialers, 6 procent waren wormen en 3% bestond uit adware of spyware.

Opmerkelijk is de activiteit van deze bedreigingen. Panda ActiveScan registreerde dat 44% van de activiteit werd opgeëist dor adware of spyware, zonder een significante aanwezigheid van virussen.

Trojans, phishing en spyware. Ze kunnen allemaal gebruikt worden voor financiële doeleinden. Daarom blijven ze ook bestaan. Bovendien zijn de ontwerpers van malware ook veel professioneler geworden. Daardoor worden de aanvallen gesofisticeerder. Voor bedrijven is dit dan ook het soort bedreiging waarover ze zich het meeste zorgen moeten maken.
Categorie:
Tag(s):