donderdag, 7. december 2006 - 12:58

Acht gemeenten ondertekenen manifest openheid computersystemen

Leeuwarden

De gemeente Leeuwarden heeft op 6 december samen met 7 andere grote gemeenten in Nederland (Almere, Assen, Eindhoven, Enschede, Groningen, Haarlem, en Nijmegen) een manifest ondertekend waarin zij hun ICT diensten- en software leveranciers nadrukkelijk verzoeken om aan hun wensen voor meer openheid tegemoet te komen.

In dit manifest staat dat leveranciers aan vier voorwaarden moeten voldoen om ook in de toekomst de samenwerkingsverbanden overeind te houden. De gemeenten verwachten dat applicaties door meerdere marktpartijen onderhouden kunnen worden en ook nog eens platformonafhankelijk zijn. Ook moet de programmatuur in de toekomst eenvoudig en gestandariseerd informatie met andere partijen moeten kunnen uitwisselen.

Tot slot wordt de verwachting uitgesproken dat gegevens moeten kunnen worden opgeslagen in een 'toekomstvast' (open) formaat. Daarmee willen de gemeenten de vrijheid hebben andere applicaties op de data los te laten of van leverancier te wisselen.

Met elkaar vertegenwoordigen de acht gemeenten 1,2 miljoen burgers en het is dan ook een belangrijk signaal richting de ICT-leveranciers. Gezamenlijk kunnen de gemeenten meer invloed uitoefenen dan ieder voor zich.
Provincie:
Tag(s):