woensdag, 15. maart 2006 - 9:11

Achtste finale eindstation Ajax

Ajax is gestrand in de achtste finale van de Champions League. Internazionale bleek in eigen huis met 1-0 te sterk voor de roodwitte. De eerste wedstrijd in de Arena was in een 2-2 gelijkspel geëindigd en dus wisten de Amsterdammers dat ze een zware avond tegemoet konden zien.

Ajax had veel balbezit, maar wist uiteindelijk amper kansen te creëren. De Italianen daarentegen kregen wel enkele mogelijkheden en wisten er daarvan eentje te benutten via Stankovic. Het bleek genoeg voor de winst en een plek in de kwartfinale van het Kampioenenbal.

Ajax kon vanavond meteen vol aan de bak. Het vreemdelingenlegioen uit Milaan trok vanaf de beginfase in het San Siro fel ten aanval. De eerste vijftien minuten was het dan ook vooral billenknijpen voor de Ajacieden. Internazionale kreeg haar grootste kans via de Nigeriaan Martins. De razendsnelle aanvaller schoot, buiten de zestien meter, het leer op schitterende wijze tegen de lat.

Nadat de Inter-wind enigszins was gaan liggen, kropen de Amsterdammers wat meer uit hun schulp. Scheidsrechter Fröjdfelt uit Zweden gaf de thuisploeg echter na 25 minuten een uitgelezen mogelijkheid om op voorsprong te komen. Een voorzet op de achterlijn van Stankovic kwam terecht op de arm van de inglijdende Olaf Lindenbergh. Penalty, zo oordeelde de leidsman. De vedette van Inter, Adriano, meldde zich vervolgens voor het buitenkansje. De Braziliaans international schoof de bal echter langs het doel van Ajax-keeper Maarten Stekelenburg.

Ajax leek uit de gemiste pingel kracht te putten voor de resterende twintig minuten in de eerste helft. De manschappen van Danny Blind speelden een stuk gecontroleerder en lieten bij vlagen aardige combinaties zien. Echte ‘grote’ mogelijkheden leverde het vertoonde spel niet op. Wanneer de Scandinavische leidsman consequent was geweest, dan had hij aan Ajax ook een penalty toegekend. Tien minuten voor de theepauze kreeg de Italiaanse verdediger Materazzi namelijk een bal tegen de hand, na een sliding in de zestien meter. Het mocht echter niet zo zijn voor Ajax, waardoor beide ploegen met een 0-0 stand in de catacomben verdwenen.

Het begin van de tweede helft leek wel een kopie van de eerste. Inter knalde wederom uit de startblokken en kreeg na drie minuten via Adriano een kans. De ijzersterke spits schoot de bal snoeihard voorlangs het doel van Ajax. Tien minuten later sloeg het noodlot wel toe. Balverlies van de Nederlandse ploeg leidde de aanval in voor blauwzwarten. Stankovic pikte de bal op, dribbelde de zestien meter in en schoot diagonaal prachtig binnen: 1-0.

Vanaf de zeventigste minuut kreeg Ajax weer wat meer grip op de wedstrijd. Een vrije trap van Klaas-Jan Huntelaar waaide over, net zoals een schot van Hatem Trabelsi. De frisse inbreng van Ryan Babel en Angelos Charisteas mocht vervolgens niet meer baten. Inter liet Ajax het spel maken, maar loerde zelf constant op de counter. Het ene doelpuntje van Stankovic bleek, zoals zo vaak tegen Italiaanse ploegen, voldoende voor de volgende ronde.