donderdag, 16. november 2006 - 9:48

Actie bij Hilton hotel tegen verbreding A9

Amsterdam

Milieudefensie, leden van bewonersgroep Aktie Gezondheid Gaasperdammerweg(AGG) en omwonenden van de A9 bij Amstelveen voeren donderdagochtend bij het Hilton hotel in Amsterdam actie bij de ‘Topconferentie Noordvleugel’ tegen verbreding van deze snelweg. Met spandoeken, claxons en rook laten zij de binnendruppelende bezoekers van de conferentie zien, dat er geen draagvlak is voor verbreding van de A9 door Amsterdam-Zuidoost en Amstelveen.

Campagneleider Verkeer bij Milieudefensie, Joris Wijnhoven: ‘Veel van de bestuurders die hier vandaag zijn, willen hoe dan ook extra asfalt aanleggen. Door een peperdure tunnel te beloven, proberen ze de verbreding van de weg door te drukken. Stop al dat geld liever in fatsoenlijk openbaar vervoer.’

De actievoerders delen pamfletten uit met suggesties om de bereikbaarheid in de regio op peil te houden zonder extra asfalt. Wijnhoven: ´Het motto van deze topconferentie luidt “Dé ontmoetingsplaats voor beslissers�. Wij zorgen ervoor dat de conferentiegangers ook een ontmoeting hebben met de mensen waar het om gaat: de omwonenden van de weg, die geen American Highway door hun woonplaats wensen'.

Als de Gaasperdammerweg wordt verbreed, neemt volgens Rijkswaterstaat het verkeer daar in 2020 met minstens 77 procent toe. Op de A9 door Amstelveen is dat 38 procent. De luchtkwaliteit is in deze bewoonde gebieden nu al beneden de maat.

Milieudefensie en de bewonersorganisaties pleiten voor andere maatregelen om de bereikbaarheidsproblemen in de hand te houden: frequent en betaalbaar openbaar vervoer, een spitsheffing, lagere maximumsnelheid op stadssnelwegen, beter regelen van woon-werkverkeer en het dichter bij elkaar brengen van wonen en werken.
Provincie:
Tag(s):