donderdag, 9. februari 2006 - 20:21

Actie Rode Kruis in Amsterdam

Amsterdam

Donderdagavond begon op de Dam de solidariteitsactie van het Rode Kruis voor de slachtoffers van de aardbeving in Pakistan. Directeur Cees Breederveld, bestuurslid Paul Rosenmöller en ambassadeur Humberto Tan slapen vannacht in een tent op de Dam in Amsterdam.

Vier maanden na de aardbeving blijven de omstandigheden van de overlevenden en de hulpverleners moeilijk. Door het extreme koude weer zijn de levensomstandigheden zwaar. Regen en sneeuwstormen bemoeilijken de hulpverlening, omdat de wegen door landverschuivingen onbegaanbaar worden.

Ziektes als griep en longontsteking komen steeds vaker voor onder de miljoenen daklozen. De meeste daklozen hebben inmiddels tijdelijk onderdak bij familie of in tenten, maar zij moeten de komende maanden ondersteund worden met alternatieve huisvesting en medische zorg.

Een aardbeving trof op 8 oktober het noorden van Pakistan, India en Afghanistan. Het natuurgeweld heeft aan meer dan 80.000 mensen het leven gekost. 128.000 raakten gewond en 3,5 miljoen mensen hebben huis en haard verloren. Het Nederlandse Rode Kruis heeft al 6,45 miljoen euro uitgegeven aan hulp. Er zijn inmiddels medische hulpmiddelen, medicijnen, 45.000 hygiënepakketten, 3000 tenten, 16.000 duizend keukensets, 253.000 lakens en 7000 kachels uitgedeeld aan de slachtoffers.

Het Nederlandse Rode Kruis heeft 6 werknemers ingezet: 3 logistiek medewerkers, een gezondheidsmedewerker, een chirurg en een kinderarts. Het Nederlandse Rode Kruis helpt het internationale Rode Kruis en de Pakistaanse Rode Halve Maan met geld, goederen en personeel. Daarmee zijn ook duizenden mensen mee geholpen.

De komende maanden gaat het Rode Kruis zorgen voor alternatieven voor de huidige vorm van onderdak. Duizenden families ontvangen 10 golfplaten en een set gereedschap om hun huizen tijdelijk te reconstrueren in afwachting van permanente huisvesting. Daarnaast wil het Rode Kruis zaden en gereedschap gaan distribueren voor het plantseizoen in het komende voorjaar.
Provincie:
Tag(s):