dinsdag, 3. oktober 2006 - 8:49

Actie voor Al-Mansouri bij Iraanse ambassade

Den Haag/Maastricht

Voor de Iraanse ambassade in Den Haag is maandag een twee weken durende actie gestart door Amnesty Internationnal voor de Nederlander Al-Mansouri. De mensenrechtenorganisatie heeft de ambassade verzocht om vertegenwoordigers toegang te verlenen om Al-Mansouri te bezoeken.

Ze vroegen de ambassadeur tevens om de Iraanse autoriteiten eventuele aanklachten tegen Al-Mansouri bekend te laten maken, en als er geen aanklachten zijn, hem in vrijheid stellen. Amnesty-directeur Nazarski opende maandag ook een mobiel 'Al-Mansouri Bezoekerscentrum' in de buurt van de ambassade.

Op 9 oktober zal burgemeester Gerd Leers van Maastricht samen met de Tweede-Kamerleden Harry van Bommel (SP) en Farah Karimi (GL) bij de ambassadeur om toegang tot Al-Mansouri vragen. Ook familieleden, leden van de Amnesty-groep Maastricht, waarvan al-Mansouri lid is, en verontruste stadsgenoten zullen die dag bij de ambassade aanwezig zijn.

Op 16 oktober zal advocaat Gerard Spong zich bij de ambassade melden om toegang tot Al-Mansouri te eisen. Spong wil de Maastrichtenaar als raadsman bijstaan.

Al-Mansouri werd in mei in Syrië gearresteerd en enkele dagen later overgedragen aan Iran. Sinds die tijd zit hij in gevangenschap voor zover bekend in Ahwaz City in de Noord-Iraanse provincie Khoezestan. Amnesty vreest dat hij wordt mishandeld, gemarteld of zal worden geëxecuteerd en wil toegang tot de Nederlander van Iraanse afkomst.
Provincie:
Tag(s):