zondag, 12. februari 2006 - 11:22

Ado-Ajax zonder Ajax-supporters

Den Haag

De wedstrijd Ado Den Haag-Ajax van zondag 12 februari is voor Ajax-supporters niet toegankelijk. Burgemeester Deetman heeft hiertoe besloten naar aanleiding van de ernstige incidenten van afgelopen vrijdag waarbij 70 Ajax-hooligans
het spelershonk van ADO-Den Haag aanvielen. De Haagse burgemeester heeft een noodverordening van 48 uur afgekondigd die het mogelijk maakt dat de politie kan optreden tegen uitsupporters die de stad proberen binnen te komen om de confrontatie te zoeken of die proberen de wedstrijd toch bij te wonen.

Ook onderzoekt Deetman de mogelijkheid om in de komende vijf jaar supporters van Ajax die zich bezondigen aan dit soort delicten te weren voor de duels met Ado. Hij noemde de aanval op het supportershome en het gebruikte geweld niet acceptabel.

Vrijdagavond rond 23.00 uur stormden ongeveer zeventig personen die zich manifesteerden dan wel profileerden als Ajax-supporter het Ado-supportershome binnen. Daar ontstond een handgemeen, waarbij de ongewenste bezoekers in ieder geval 1 honkbalknuppel en meerdere steekwapens gebruikten. Daarbij raakten maximaal acht Ado-supporters gewond, waarvan er twee steekwonden hebben en een wonden als gevolg van slagen met de honkbalknuppel. Een van de gewonden lag zaterdag nog in het ziekenhuis.

Er is tevens een poging gedaan het supportershome in brand te steken. Daarbij werd geringe schade veroorzaakt.

De ongewenste bezoekers stapten hierna in hun auto’s en reden de stad uit. In d stad begon zich intussen een grote groep Ado-supporters te verzamelen. De politie heeft weten te voorkomen dat deze groep op een wraakexpeditie richting Amsterdam ging.

In nauwe samenwerking met de Amsterdamse politie zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag op de snelwegen tien personen aangehouden die ervan worden verdacht deel te hebben genomen aan de aanval op het supportershome. In een van de auto’s is een alarmpistool aangetroffen. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten. Ook hierbij zullen de korpsen van Den Haag en Amsterdam samenwerken. De aangehouden verdachten staan bekend als mensen die te maken hebben met de vaste kern van Ajax-supporters, aldus Deetman.

Politie Haaglanden onderzoekt niet alleen wie verantwoordelijk is voor de aanval op het supportershome, maar zal ook, in samenspraak met de club en de gemeente, trachten Ado-supporters ervan te weerhouden naar Amsterdam te gaan om wraak te nemen.

Volgens Deetman was er voorafgaande aan de aanval geen enkele aanwijzing dat deze zou plaats vinden. De politie had, zoals bij elke risicowedstrijd, maatregelen getroffen om incidenten tegen te gaan, maar er waren geen inlichtingen binnengekomen dat iets dergelijks zou gebeuren.
Provincie:
Tag(s):