maandag, 27. maart 2006 - 14:56

‘De Kunst van het Weten’

Op zaterdag 8 en zondag 9 april zijn in Zeeland veel musea gratis of met flinke korting opengesteld tijdens de inmiddels 25ste editie van het Nationaal Museumweekend. Als motto is dit jaar gekozen voor ‘De Kunst van het Weten’. Ook deze keer organiseren verschillende Zeeuwse musea weer extra activiteiten.

In voorgaande jaren stonden onderwerpen als genieten, verzamelen, bewaren en vertellen in de musea centraal.
Het Museumweekend is het grootste culturele evenement in Nederland. In Zeeland is het voor veel musea tevens de start van het museumseizoen 2006.

Bij het motto ‘De Kunst van het Weten’ is aandacht voor de kennis waarover ieder museum beschikt: zowel kennis op het gebied van museumcollecties als op het gebied van beheer en behoud van voorwerpen. En natuurlijk ook de museale expertise die kennis over te dragen aan een gevarieerd publiek. Een museum is kortweg een plek vol kennis-specialiteiten; het biedt het publiek bovendien ook toegang tot die kennis.

Zo kom je in de Zeeuwse musea bijvoorbeeld veel aan de weet over de stad of streek waarin je woont, over de inrichting van het landschap en over de natuur. Maar de musea tonen ook voorwerpen uit het onderwijs, de vrijetijdsbesteding en gezondheidszorg door de tijd heen, over vervoer en industriële ontwikkeling, over werken op het land of op het water, over tradities en streektaal, over oorlogen en watervloeden, te veel om op te noemen.

Tijdens het Museumweekend in april staan deskundige medewerkers in de Zeeuwse musea klaar om het publiek hierover te informeren. Ook zijn er speurtochten langs voorwerpen met interessante ‘weetjes’ in diverse musea uitgezet. Raadpleeg voor een uitgebreid overzicht van de deelnemende Zeeuwse musea de website www.scez.nl

Om de kennis van museumbezoekers over Zeeuwse museumcollecties te testen, is er ook een ‘Kennisquiz Zeeuwse Museumschatten’ samengesteld. De ‘Kennisquiz Zeeuwse Museumschatten’ is verspreid via alle musea, bibliotheken, gemeentehuizen en scholen in Zeeland en te downloaden via www.scez.nl

De quiz kan vooraf worden ingevuld en (uitsluitend) tijdens het Museumweekend worden ingeleverd bij één van de deelnemende musea. Deze staan vermeld op het formulier van de kennisquiz. Voor degenen die alle vragen goed hebben beantwoord, zijn een aantal leuke prijzen beschikbaar, zoals enkele boekenpakketten (met bijdragen van musea uit Zierikzee, Goes, Vlissingen en Hulst en de Nehalenniatempel in Colijnsplaat), 2 vrijkaarten voor 5 personen voor een rit met de Stoomtrein Goes-Borsele, een jaarabonnement op het tijdschrift Schouwen-Duiveland (beschikbaar gesteld door het Brouws Museum) en enkele Museumkaarten (beschikbaar gesteld door de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ)). De juiste antwoorden en de winnaars van de quiz worden op 1 mei 2006 bekend gemaakt via www.scez.nl Over de uitslag van de kennisquiz kan niet worden gecorrespondeerd.

Kort voor het Museumweekend wordt in Zeeland het Museum Inventarisatie Project, kortweg MusIP, voltooid. Van dertig Zeeuwse musea zijn de collecties onderzocht en ingedeeld in deelcollecties, waarmee een goed overzicht tot stand is gekomen van de samenstelling van de Collectie Zeeland, het aantal voorwerpen, de thema’s en de aansluiting bij de Collectie Nederland.

MusIP is de afgelopen jaren in heel Nederland uitgevoerd en heeft daarmee sterk bijgedragen aan de kennis over de Nederlandse Museumcollecties.

De verkorte rapportages van de Zeeuwse musea zijn vanaf 1 april te bekijken op www.scez.nl Vanaf 15 mei zijn alle gegevens te raadplegen via de landelijke website www.musip.nl
Provincie:
Tag(s):