donderdag, 21. september 2006 - 13:08

‘Healing Garden’ in Martini Ziekenhuis

Groningen

Omdat een natuurlijke omgeving goed is voor de gezondheid van mensen gaat het Martini Ziekenhuis Groningen een samenwerkingsverband aan met de Vereniging Natuurmonumenten. Het nieuwe Martini Ziekenhuis krijgt op het binnenterrein een ‘healing garden’ voor patiënten, medewerkers en bezoekers. Natuurmonumenten denkt mee in de natuurlijke aanleg van de tuin, waarmee er een verbinding tot stand komt tussen de tuin en het naast gelegen natuurgebied, de Piccardthofplas. Ook zullen de wachtruimtes en de wandelgangen een metamorfose krijgen.

De bouw en inrichting van het nieuwe ziekenhuis, gereed in de loop van 2007, zijn gebaseerd op de principes van healing environment. Bijzonder, veel daglicht en de toevoeging van natuurlijke elementen dragen bij aan een warme en menselijke uitstraling van het gebouw. Het Martini Ziekenhuis is hiermee het eerste ziekenhuis in Nederland dat afstand doet van het ‘steriele wit’. “We besteden veel aandacht aan het welbevinden van de patiënten, bezoekers en medewerkers.

Het ontwerp van het gebouw, lang en smal, zorgt voor 30% meer daglicht dan in de reguliere ziekenhuisbouw. Voor een patiënt kan het zicht op, en wandelen in een binnentuin, en zo het contact met de natuur, een gunstig effect hebben op de gemoedstoestand tijdens de opname en een spoedig herstel begunstigen. De samenwerking met een tot de verbeelding sprekende, ervaren natuurbeschermer als Natuurmonumenten zien wij als een verrijking voor de patiënten en ons ziekenhuis�, zegt Jack Thiadens, voorzitter Raad van bestuur Martini Ziekenhuis.
Provincie:
Tag(s):