maandag, 18. december 2006 - 10:33

‘Het zit wel snor met de woningbouw in Leeuwarden’

Leeuwarden

Het is de gemeente Leeuwarden gelukt om voor het einde van het jaar de 600e nieuwbouwwoning op te leveren. Dit is een mijlpaal voor de stad.

Het is bijna 20 jaar geleden dat deze productie is bereikt. Woningbouw is belangrijk in een gemeente als Leeuwarden. De woningproductie en een breed woningaanbod spelen hierbij een grote rol.

‘De productie is met name de laatste twee jaar sterk opgevoerd. Vorig jaar werd de grens van 500 woningen overschreden, dit jaar zelfs de grens van 600’, zegt Roel Sluiter, wethouder Wonen van gemeente Leeuwarden. ‘Dit had ik eind vorig jaar ook beloofd tijdens de oplevering van de 500e woning. In aanwezigheid van projectontwikkelaars, makelaars en de gedeputeerde van Provincie Fryslân zette ik - om de weddenschap kracht bij te zetten - zelfs het afscheren van mijn snor in. Ik ben blij dat mijn snor mag blijven staan.’

Leeuwarden heeft zich ten doel gesteld om een complete middelgrote gemeente te worden met meer dan 100.000 inwoners. ‘De productie is sterk toegenomen. Maar misschien belangrijker is dat we momenteel voor elk wat wils hebben. Variërend van luxe appartementen en betaalbare stadswoningen in en rond de binnenstad tot een diversiteit aan woningtypen en prijsklassen in de buitenwijken en nieuwe uitbreidinglocaties,’ aldus Sluiter.

Het veelzijdige woningaanbod en grote nieuwbouwproductie zorgt ook voor een goede doorstroming. Hoe meer woningen er vrijkomen, hoe meer huishoudens een woning kunnen vinden die bij hen past. Dit geldt voor lage-, midden- en hoge inkomens.

Dat Leeuwarden op de goede weg is, blijkt ook uit de woningmarktmonitor Leeuwarden 2005-2006 dat onlangs gereed is gekomen. Eén van de conclusies hierin is dat Leeuwarden met de nieuwe stadsdelen inwoners aantrekt uit bijna alle provincies in Nederland.
Provincie:
Tag(s):