donderdag, 9. november 2006 - 10:20

‘Laat je niet vastpinnen’

Amsterdam

Deze week hebben rechercheurs van het Interregionaal Fraudeteam (IFT) in de Randstad hun pijlen gericht op ruim 200 jongeren die in verband worden gebracht met een omvangrijke pinpasfraude. Zij worden ervan verdacht hun pinpas en code ter beschikking te hebben gesteld van criminelen. Die hebben vervolgens de bankrekeningen van de rekeninghouders gebruikt om door fraude verkregen geld weg te sluizen. Dit heeft de politie donderdag bekendgemaakt.

De politieactie wordt ondersteund door een preventiecampagne gericht op scholieren. Onder het motto: ‘laat je niet vastpinnen’ wordt gewezen op de verstrekkende gevolgen van deelname aan een dergelijke vorm van fraude.

Niet alleen is de pakkans 100% en krijgen de jongeren een strafblad, ook het afsluiten van een hypotheek of het aangaan van een lening wordt onmogelijk. Bovendien wordt de schade, ontstaan door de fraude, op de katvangers verhaald. Deze kan in de duizenden euro’s lopen. Op dit moment zijn er ruim 100 verdachten gearresteerd.

Begin dit jaar stuitten rechercheurs van het IFT op een vorm van fraude waarbij criminelen telefonisch geld wegsluisden. In overleg met en onder leiding van het Openbaar Ministerie in Amsterdam werd een grootschalig onderzoek gestart naar deze vorm van diefstal.

Om het geld te bemachtigen maakten de criminelen gebruik van jongeren in Nederland die werden geronseld op schoolpleinen en via internet. Deze zogenaamde katvangers werden overgehaald om voor een klein bedrag (100 tot 200 euro) hun pinpas en code ter beschikking te stellen.

Hiermee kreeg de criminele organisatie een middel in handen om geld weg te sluizen. Het geld werd op de rekeningen van de katvangers gestort waarna dit door handlangers met de geleende pinpassen van de rekeningen werd gehaald. In de meeste gevallen werden zo duizenden euro’s opgenomen. De jongeren die hun pinpas ter beschikking stelden van de fraudeurs werden in de meeste gevallen ook zelf opgelicht. Het geld dat hun in het vooruitzicht was gesteld werd in veel gevallen nooit betaald.

De pakkans voor diegenen die hun rekening ter beschikking stellen is 100%, aangezien de bestemming van het weggesluisde geld naar hun rekening leidt.

Het Openbaar Ministerie zal na de aanhouding iedere zaak beoordelen en besluiten over de vervolging. In de meeste gevallen zal hen een taakstraf worden opgelegd.
Behalve het feit dat de jongeren zo een strafblad krijgen wordt ook nog de schade op hen verhaald. Bovendien zullen de jongeren ook in de toekomst nog met de gevolgen van hun ondoordachte actie geconfronteerd worden, doordat zij door banken en geldverstrekkers op een zogeheten “zwarte lijst� worden gezet. Het aanvragen van een hypotheek of het aangaan van een lening wordt daarmee onmogelijk, wat voor jongeren die aan het begin van een maatschappelijke carrière staan tot grote problemen kan leiden.

Naast de landelijke politieactie, waarbij verdachten in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Flevoland en Zaanstad van huis werden gehaald en aangehouden, wordt ook veel aandacht besteed aan preventie. Hiervoor werd door het IFT samenwerking gezocht met de populaire muziekzender The Box (onderdeel van MTV-Networks).

Vanaf donderdag 8 november worden jongeren via deze zender gewezen op de risico’s die zij lopen als zij deelnemen aan deze vorm van fraude. In aansluiting daarop worden op scholen posters verspreid en nep pinpassen uitgedeeld met de boodschap: “Laat je niet vastpinnen�.

Meer informatie over dit onderwerp is te vinden op de website www.laatjenietvastpinnen.nl. Daar is ook een prijsvraag te vinden waarmee mensen een spectaculaire dag bij de politie Amsterdam-Amstelland kunnen winnen.

Inmiddels hebben de betrokken geldinstellingen maatregelen genomen om deze vorm van fraude tegen te gaan. Zo is het onder andere niet meer mogelijk om een té eenvoudige code te gebruiken bij het telefonisch bankieren.
Provincie:
Tag(s):