vrijdag, 1. december 2006 - 8:56

‘Loopbus’ van huis naar school in Den Haag

Den Haag

Op een basisschool in Den Haag is het project onder de naam ‘Loopbus’ sinds de start begin november 2006 succesvol te noemen. De 'bus' bestaat uit ouders die 's ochtends een vaste route door de wijk lopen naar een basisschool. Onderweg haken kinderen aan die onder begeleiding veilig naar school lopen. .

De loopbus is niet alleen gezond en veilig voor de kinderen, de kinderen leren zo ook op een leuke manier de regels en gevaren in het verkeer kennen. Bovendien kan het project, als er nog meer loopbussen in Den Haag starten, mogelijk ook een positief effect hebben op de luchtkwaliteit

Als meer ouders hun kinderen met de loopbus mee laten lopen en hun kinderen niet meer met de auto brengen, kan een wijk 's ochtends ook een stuk veiliger worden. In Engeland is de loopbus, onder de naam 'walking bus', een groot succes. De gemeente Den Haag en Veilig Verkeer Nederland willen in een proefperiode van een jaar onderzoeken of een loopbus in Den Haag ook kans van slagen heeft.

De eerste loopbus van Nederland is op 9 november in Den Haag van start gegaan en 'rijdt' op de dinsdag en de donderdag in de wijk Rustenburg-Oostbroek. ‘Het gaat inmiddels om een groepje van 8 leerlingen die door 2 ouders worden begeleid’ zegt een woordvoerder van de gemeente Den Haag. ‘De loopbus is een succes en we denken erover om een tweede loopbus te gaan laten rijden’.

Om veiligheidsredenen en om het overzicht te kunnen houden wil men de groepjes namelijk niet groter maken dan 8 leerlingen met 2 begeleiders. ‘Uit een meting die is gedaan na de herfstvakantie blijkt, ondanks het slechtere weer in de herfst, het animo onder andere leerlingen om ook mee te lopen in een schoolbus alleen maar te zijn toegenomen’, aldus de woordvoerder van de gemeente.
Provincie:
Tag(s):