donderdag, 14. december 2006 - 13:59

‘Natuurboeren van het jaar 2006’

Drachten

Agrarische Natuurvereniging (ANV) de Sûdwesthoeke heeft maandagavond tijdens de algemene ledenvergadering van BoerenNatuur de prijs Natuurboeren van het jaar 2006 ontvangen uit handen van Jan Veenstra jurylid en voorzitter van ANV de Eendracht. Deze vereniging won vorig jaar de prijs.

De Friese ANV de Sûdwesthoeke kreeg de prijs voor de initiatiefgroep Skriezekrite Idzegea (gruttokring Idzegea). Naast Jan Veenstra maakten Hendrik Oosterveld, directeur Regionale Zaken Noord van het ministerie van LNV en Theunis Piersma, hoogleraar dierecologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en onderzoeker bij het NIOZ, deel uit van de jury.

Genomineerd voor de titel Natuurboeren van het jaar 2006 waren behalve ANV de Sûdwesthoeke ook de eveneens uit Friesland afkomstige vereniging Noardlike Fryske Wâlden. Deze vereniging kwalificeerde de jury als ‘’een zeer professioneel overkomende vereniging, die vastberaden verder gaat op de eerder ingeslagen weg en dat doet aan de hand van een gedegen plan.’’

Over de Initiatiefgroep Skriezekrite Idzegea van ANV de Sûdwesthoeke meldt het juryrapport: ‘’Wat opvalt is het enthousiasme waarmee de Initiatiefgroep het realiseren van een niet geringe opgave, namelijk het inrichten van een gebied waar de grutto zich thuis voelt, oppakken. En ook de schaal waarop verdient lof.’’
De jury liet daarnaast weten onder de indruk te zijn van de originaliteit en de wijze waarop het initiatief wordt uitgedragen. En was dan ook unaniem in haar oordeel.

Aan de prijs is een bedrag van 1000 euro verbonden dat besteed moet worden aan een project van de vereniging. De prijs Natuurboeren van het jaar is een initiatief van BoerenNatuur, de overkoepelende organisatie van 47 agrarische natuurverenigingen in Noord Nederland (Groningen, Friesland, Drenthe en Flevoland). De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan één van de leden van BoerenNatuur.
Provincie:
Tag(s):