dinsdag, 7. februari 2006 - 16:29

‘Zing Zeeuws!’

Middelburg

‘Zing Zeeuws!’ is het motto van een wedstrijd voor liederen in het Zeeuwse dialect. De wedstrijd, georganiseerd door Stichting De Zeeuwse Taele, mikt op de Zeeuwssprekende jeugd en is bedoeld om het gebruik van de Zeeuwse dialecten in de populaire muziek te stimuleren.


In februari wordt er op middelbare scholen, bij jeugdcentra, muziekscholen etc. in Zeeland en op Goeree-Overflakkee een flyer verspreid waarin deelnemers worden opgeroepen zich aan te melden. In de flyer wordt verwezen naar bands als Normaal, Rowwen Hèze, Skik, Osdorp Posse en Flip Kowlier, die bekendheid kregen door te zingen in hun eigen streektaal.

In Zeeland zijn Surrender en recent de Lamaketta’s bekend geworden met dialectrock. De band Nuff Said schreef succesvolle nummers in het Zeeuws voor de film ‘Wilde Mossels’.

Bands die tot nu toe Engels- of Nederlandstalige songs maakten, maar ook nieuwe bands en muzikanten worden uitgenodigd om een lied in te sturen. Het is ook mogelijk aan de wedstrijd deel te nemen door alleen maar een songtekst in te leveren. De Stichting gaat dan op zoek naar één van de bestaande Zeeuwse muziekgroepen of zangers om het lied uit te voeren.

In beide categorieën zijn drie prijzen beschikbaar, een eerste prijs van 400 euro, een tweede van 300 euro en een derde van 200 euro. De inzendingen worden door een onafhankelijke jury beoordeeld op taalgebruik en originaliteit; in de categorie liederen bovendien op presentatie, uitvoering en muzikaliteit.

De inzendingstermijn voor de liedteksten sluit op 1 mei 2006, die voor de zelf uitgevoerde liederen op 1 september 2006. De wedstrijd wordt afgesloten met een optreden van de deelnemers op een avond in november 2006: een dialectmuziekfestival.

De wedstrijd is een initiatief van Joop van den Bremen uit Vlissingen. Van den Bremen is onder liefhebbers van dialectmuziek bekend van zijn website

http://people.zeelandnet.nl/vdbremen/strk/strktlnn.htm

waarop hij documentatie over alle streektaalmuziekgroepen van Nederland aanbiedt. Zijn initiatief is overgenomen door Stichting de Zeeuwse Taele, die enkele jaren geleden de uitgave van het Supplement op het Woordenboek der Zeeuwse dialecten verzorgde.

Ook de streektaalconsulente van de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) en enkele oudgedienden in de Zeeuwse dialectmuziek zijn betrokken bij de organisatie van de liedwedstrijd. Het logo met de zingende (Zeeuwse) leeuw is ontworpen door evenhuiscommunicatie.nl

De spelregels van de wedstrijd zijn te vinden op www.scez.nl (home>klikken op logo 'Zing Zeeuws!').

Inzendingen kunnen worden gestuurd aan Dialect en Muziek, p/a SCEZ, postbus 49, 4330 AA Middelburg.

Voor nadere informatie mail naar dialectmuziek@zeelandnet.nl of bel Joop van den Bremen: 0118-470394.
Provincie:
Tag(s):