zaterdag, 14. oktober 2006 - 21:53

Afstandsknal Emanuelson behoedt Ajax voor puntverlies

Koploper is Ajax nog steeds, maar daar moesten de Amsterdammers wel flink wat moeite voor doen. Nummer drie FC Groningen bleek niet voor niks naar de Arena te zijn gekomen. Het elftal van Ron Jans nam in de spectaculaire tweede helft zelfs een 1-2 voorsprong, maar in de slotfase zette Ajax die achterstand alsnog om.

De winnende treffer kwam van de voet van Urby Emanuelson, die van zo'n twintig meter een heerlijk en hard afstandsschot losliet dat doelman Bas Roorda geen kans gaf. Zes minuten daarvoor speelde Roorda de hoofdrol bij de 2-2 van Ryan Babel. De Groningse sluitpost leek een voorzet van John Heitinga te vangen, maar liet hem toch los. Volgens heel FC Groningen na hinderen van Klaas Jan Huntelaar, maar scheidsrechter Eric Braamhaar wilde daar niets van weten. De losgelaten bal werd door Babel bij de tweede paal binnen getikt.

De Amsterdamse linksbuiten luidde na 51 minuten het begin in van de spectaculaire tweede helft, nadat er in het eerste bedrijf weinig noemenswaardigs was gebeurd. Binnen negen minuten sloegen de bezoekers echter twee keer terug. Eerst verzilverde Evgeniy Levchenko een door Gabri veroorzaakte penalty en later strafte de Uruguyaan Luis Suarez een communicatiefout tussen Maarten Stekelenburg en Jaap Stam genadeloos af.

Ajax toonde echter veerkracht en liet net als tegen FC Utrecht zien dat het over vechtersmentaliteit beschikt. In het laatste kwartier redde de ploeg van Henk ten Cate de drie punten en daarmee de koppositie.