zondag, 30. juli 2006 - 11:02

Afval in Gouda gaat ondergronds

Gouda

In 2010 is inzameling van huishoudelijk restafval met losse vuilniszakken en grote rolcontainers in Gouda verleden tijd. Vanaf dat moment beschikken alle wijken van Gouda over ondergrondse afvalcontainers. Alleen op plaatsen waar kliko’s worden gebruikt komen geen containers. In de binnenstad gaan ook de papier en glascontainers ondergronds. In totaal plaatst de gemeente de komende jaren ruim 400 containers. De komst van de containers draagt bij aan een schonere, nette stad.

De 400 containers plaatst de gemeente niet overal tegelijkertijd, maar de komende jaren gefaseerd. Om overlast tijdens de plaatsing van de containers zoveel mogelijk te voorkomen doen we dat zoveel mogelijk in combinatie met andere werkzaamheden.

niet meer dan 75 meter lopen
Om de beste plekken in een wijk te kunnen bepalen, gaan we onderzoek doen. Ook gaan we in gesprek met wijkteams en woningcorporaties. Een van de uitgangspunten is dat mensen niet meer dan 75 meter moeten lopen. Slechts in enkele gevallen mag dit 125 meter zijn.

pasjes
Alleen direct omwonenden kunnen gebruik maken van de ondergrondse containers doordat de containers werken met een pasjessysteem. Dit voorkomt illegaal gebruik. Ook krijgen de containers een zogenaamd ‘volmeldsysteem’. Wanneer de container bijna vol zit, gaat er een automatische melding naar Cyclus die op basis hiervan de inzamelroutes indeelt.

horeca en ondernemers
De ondergrondse containers zijn alleen voor huishoudelijk restafval. Met de Goudse ondernemers, bijvoorbeeld in de horeca, gaat de gemeente nog in overleg over de mogelijkheden van het systeem voor bedrijfsafval.
Provincie:
Tag(s):