vrijdag, 27. oktober 2006 - 9:28

Ahold mag winkels Konmar overnemen

Den Haag

De Nederlandse Mededingingsautoriteit ( NMa) gaat akkoord met de overname door Koninklijke Ahold N.V. van 29 Konmar-winkels van Laurus N.V. Dit nadat Ahold haar oorspronkelijke overnameplan heeft aangepast.

De wijziging van de gemelde concentratie houdt in dat Ahold in een aantal plaatsen AH- of C-1000 winkel(s) aan een concurrerend supermarktbedrijf verkoopt. De te verkopen winkels bevinden zich in Almere, Beilen, Den Haag, Delft, Maassluis, Tiel en Zoetermeer.

Door deze wijziging wordt voorkomen dat er economische machtsposities zouden kunnen ontstaan of worden versterkt en behoudt de consument in de genoemde plaatsen voldoende keuzemogelijkheden wat betreft supermarkten.

De NMa zag als gevolg van de oorspronkelijke plannen op een aantal lokale markten mogelijke concurrentieproblemen ontstaan. Op landelijk niveau is de toevoeging van de 29 Konmar-winkels aan het marktaandeel van Ahold gering, maar op een aantal lokale markten zouden door de overname hoge gezamenlijke marktaandelen ontstaan. Hierdoor zou Ahold te weinig concurrentieprikkels kunnen ondervinden. Hierbij rekent de NMa, evenals in haar eerdere supermarktbesluiten, de omzet van Schuitema (C-1000) toe aan Ahold. Dit aangezien Ahold meerderheidsaandeelhouder is van Schuitema N.V.

Op basis van de lokale analyses van de NMa, heeft Ahold haar overnameplan gewijzigd. Zo zal zij in zeven plaatsen één of meer AH- of C-1000 winkels afstoten aan een concurrent. In Den Haag zal Ahold, indien zij daar twee Konmar-vestigingen overneemt, een tweetal AH-winkels verkopen. Daarnaast verplicht Ahold zich in twee nieuwe winkelcentra (Almere en Zoetermeer) geen nieuwe supermarkt te realiseren. De toekomstige kopers van de AH- en C-1000 winkels moeten door de NMa worden goedgekeurd.
Provincie:
Tag(s):