donderdag, 26. januari 2006 - 13:53

AID vindt 44 kadavers bij veebedrijf

De Algemene Inspectiedienst (AID heeft bij een veebedrijf in Noord-Limburg de stoffelijke resten van tientallen kadavers aangetroffen. De kadavers zijn afgevoerd naar een destructiebedrijf. Daarnaast bleken meerdere runderen niet de wettelijk verplichte oormerken te dragen.

Bij de bedrijfscontrole enkele dagen geleden werd in een stal met twintig runderen een dode stier aangetroffen die in verregaande staat van ontbinding verkeerde. Ook vonden de AID-controleurs verspreid over het bedrijfsterrein de resten van tientallen kadavers, waaronder vooral varkens. In een kuil werden de resten gevonden van enkele volwassen runderen.

Volgens de Destructiewet zijn veehouders verplicht dode dieren te laten ophalen door een destructiebedrijf. De veehouder is geverbaliseerd en kan een forse boete krijgen voor elk dood dier waarvan hij geen aangifte heeft gedaan en een boete voor elk dier dat hij heeft onttrokken aan destructie. Uiteindelijk zijn er op het bedrijf kadaverresten gevonden van 38 varkens, vier runderen en twee kalveren, waarvan het overgrote deel begraven lag.

Verder bleek uit de controle dat het merendeel van de 36 runderen niet waren geoormerkt. Na de constatering is er een blokkade op het bedrijf komen te liggen. In de praktijk betekent dit dat er geen runderen het bedrijf op of af mogen totdat de veehouder de identiteit van de runderen heeft aangetoond. Dit kan hij onder meer doen door een DNA-onderzoek. Het bedrijf zal de komende tijd regelmatig bezocht worden door controleurs van de AID.
Provincie:
Tag(s):