woensdag, 3. mei 2006 - 21:34

Ajax door na thriller in Groningen

Ajax heeft zich met hangen en wurgen voor de voorronde van de Champions League geplaatst. In een echte thriller verloren de Amsterdammers met 2-1 in Euroborg van een moedig strijdend Groningen, maar die uitslag was voldoende.

FC Groningen begon furieus aan de wedstrijd. In de beginfase leverde de drang naar voren meteen een grote kans op. Na acht minuten stuitte Erik Nevland op doelman Maarten Stekelenburg, die ook de rebound van de Noor maar met pijn en moeite kon verwerken. Daarna zakte de storm even, maar in de 21ste minuut mocht Ajax opnieuw van geluk spreken. Guis Luirink haalde half om en raakte de lat. De rebound was niet aan Bruno Silva besteed.

Pas in de 31ste minuut kreeg Ajax de eerste mogelijkheid. De inzet van Angelos Charisteas was echter, na een goede actie van Emmanuel Boakye, niet hard genoeg. Twee minuten later deed opnieuw FC Groningen van zich spreken. Mark-Jan Fledderus schoot hard en zuiver in, maar Stekelenburg redde subliem. Even leken de Amsterdammers met een gerust hart te kunnen gaan rusten, maar Nevland dacht daar anders over. Twee minuten voor het einde van de eerste helft bracht hij FC Groningen op 1-0. Thomas Vermaelen verlengde onbedoeld een corner, waardoor de spits de bal in de korte hoek kon pegelen. Zelfs daarna kregen de noorderlingen nog twee goede mogelijkheden om nog voor het begin van de tweede helft op 2-0 te komen. Fledderus en Nevland hadden het vizier echter niet scherp staan.

In de tweede helft was de eerste actie van Ajax een smerige. Olaf Lindenbergh ging met opzet op de kuit van Fledderus staan, maar scheidsrechter Haverkort ontging het voorval. De ploeg van trainer Danny Blind kreeg daarna ook een grote kans. Rosenberg schoot van dichtbij in de handen van doelman Roorda. Vervolgens was het weer tijd voor een mooie goal in Euroborg. Bruno Silva stond op de juiste plek toen een vrije trap werd afgeslagen. De Uruguyaan vuurde een kanonskogel af met buitenkant rechts en zag het leer in de kruising verdwijnen. FC Groningen had op dat moment de tussenstand die het wilde: 2-0.

In de 75ste minuut had Ajax desalniettemin de wedstrijd kunnen beslissen. Charisteas en Ryan Babel draalden echter veel te lang en de kans ging verloren. Maar omdat FC Groningen gas terug aan het nemen was, kreeg Ajax toch weer het beruchte last-minute moment. Invaller Wesley Sneijder werd vrijgelaten en kon twee minuten voor tijd de belangrijke 2-1 binnen schieten. Na de beslissing kregen Danny Buijs en Nourdin Boukhari de rode kaart voor een opstootje, maar dat mocht de pret in Euroborg niet drukken. De Groningen-supporters beseften dat het over was en gaven een staande ovatie aan de ploeg van Ron Jans en Ajax wist dat ze zich hebben geplaatst voor de voorronde van de Champions League.