woensdag, 22. februari 2006 - 23:52

Ajax geeft 2-0 voorsprong uit handen tegen Inter

Tot ieders verbazing luidde de ruststand bij Ajax - Inter 2-0. En het was nog volkomen terecht ook. Maar in de tweede helft zetten de Italianen alsnog orde op zaken: 2-2. Hierdoor zullen de Amsterdammers over drie weken flink aan de bak moeten in Giuseppe de Meazza

Ajax begon met Urby Emanuelson als linksback, Johnny Heitinga in de verdediging en Nourdin Boukhari op het middenveld. Juanfran startte, niet geheel fit volgens trainer Danny Blind, op de bank.

De Amsterdammers begonnen best redelijk aan het duel. Er was aan beide zijden veel balverlies, maar Ajax wist in ieder geval vaak tot aan de zestienmeter van Inter te komen. In de elfde minuut was Markus Rosenberg bijvoorbeeld dichtbij de 1-0, maar hij trapte te wild naast. Drie minuten later ging Mauro Rosales goed door. Zijn schotje was echter te gemakkelijk voor doelman Toldo. Weer drie minuten later vond Ajax eindelijk wel het net. Een goede combinatie tussen Rosales, Huntelaar en Boukhari werd snoeihard maar geplaatst binnengekopt door de centrumspits: 1-0.

Inter leek plotseling helemaal van slag. Zo leverde verdediger Cordoba de bal zomaar bij Emanuelson in, die Rosales makkelijk kon vinden: 2-0. Internazionale, de ploeg die de laatste weken zo moeilijk scoort, zette bar weinig tegenover het frivole spel van de thuisploeg. Eerlijk gezegd leek het er op, alsof de blauwzwarten Ajax gruwelijk onderschatte. De Amsterdammers speelden daarnaast heel gegroepeerd en als een echt team. Oftewel: beter dan en onvergelijkbaar met de afgelopen weken.

Toch kwamen de Amsterdammers vlak voor rust goed weg. Uit een corner kopte eerst Julio Ricardo Cruz op de lat en in de rebound deed Adriano hetzelfde. Het was overigens het eerste en enige serieuze wapenfeit van Inter uit de eerste helft. Cruz had toen trouwens al niet meer op het veld mogen staan. Een smerige tik op het hoofd van Johnny Heitinga bleef helaas onbestraft.

De Italianen kwamen beduidend meer wakker uit de kleedkamer, want na twee minuten lag de 2-1 achter doelman Maarten Stekelenburg. Een puntertje van Dejan Stankovic werd door Hedwiges Maduro en Johnny Heitinga onhoudbaar van richting veranderd. Inter kreeg duidelijk meer de geest en Ajax was even de kluts kwijt. De Amsterdammers grossieerden plots in balverlies. Cruz had Blind en de zijnen bijna een plezier gedaan, toen hij Hatem Trabelsi neerschoffelde. Iedereen dacht aan een rode kaart, maar de scheidsrechter trok slechts geel. Diezelfde Cruz dompelde in de 87ste minuut Ajax in rouw. Na een prachtige combinatie door het hart van de verdediging tikte de Argentijn van dichtbij binnen: 2-2.