dinsdag, 25. april 2006 - 21:27

Akkoord bij NedCar, stakingen van de baan

Born

Het overleg tussen de vakbonden en de directie van NedCar heeft dinsdagmiddag tot een doorbraak geleid. Hiermee zijn de stakingen die voor het eind van deze week stonden gepland van de baan. De bonden en NedCar hebben een akkoord bereikt wat inhoudt dat een werkgroep tot het eind van dit jaar de gelegenheid krijgt te zoeken naar een nieuwe opdrachtgever voor de Limburgse autofabriek, nu de productie van de Smart ForFour wegvalt. Voor 1 april 2007 worden geen ontslagaanvragen ingediend.

Vakbondsonderhandelaar Chris van Bokkum is tevreden over het resultaat dat volledig aan de eisen tegemoet komt. 'De staking heeft zijn doel niet gemist. De druk was bij NedCar voldoende opgelopen om ons tegemoet te komen.'

Door eventuele ontslagen in elk geval uit te stellen tot april 2007 speelt het akkoord in op de nieuwe WW.

De vakbondsleden beslissen woensdagmiddag bij de wisseling van de ploegen of ze kunnen instemmen met het akkoord. FNV Bondgenoten voelde zich gesterkt door een enorme ledenaanwas gedurende de acties. Het ledental steeg van duizend naar vijftienhonderd leden.

Zaterdagmiddag liet directeur Joost Govaarts aan premier Balkenende weten weer met FNV Bondgenoten te willen praten. De minister-president was in gezelschap van de staatssecretaris van Economische Zaken, Karien van Gennip, naar Limburg gekomen. De premier zei niet te willen bemiddelen, maar riep alle partijen wel op tot overleg omdat 'de sfeer van verzuring schade oplevert voor alle partijen'.
Provincie:
Tag(s):