dinsdag, 26. september 2006 - 17:32

Akzo Nobel neemt nieuwe chloorfabrieken in gebruik

Delfzijl

Met de officiële ingebruikname van twee nieuwe chemische fabrieken rondt Akzo Nobel dinsdag de grootste investering op het gebied van chemie af, die zij ooit in Nederland heeft gedaan. Tevens is er een definitief einde gekomen aan de chloortransporten door Nederland.

De bouw van de chloor- en de MCA-(monochloorazijnzuur)fabriek – die een verplaatsing van de activiteiten in Hengelo inhield – betekende voor de onderneming een totale investering van ongeveer 200 miljoen euro. Dit project luidde ook het einde in van Akzo Nobels reguliere chloortransporten door Nederland.

Door de Nederlandse overheid werd een subsidie verstrekt van 65 miljoen euro, die door de Europese Commissie werd goedgekeurd. De officiële ingebruikname werd vandaag bijgewoond door een groot aantal gasten, waaronder de Staatssecretaris van Milieu, Pieter van Geel.

'Dit is een mijlpaal voor Akzo Nobel. Hiermee is een eind gekomen aan de vaste chloortransporten over het spoor,' zei Hans Wijers, CEO van Akzo Nobel, voorafgaande aan de plechtigheid. 'Dit zou niet mogelijk zijn geweest zonder de volledige steun van de overheid. Dit project laat echt zien wat bereikt kan worden met een goede publiek-private samenwerking.'

Leif Darner, lid van de Raad van Bestuur van Akzo Nobel en verantwoordelijk voor Chemicals, zei: “Met de investering in deze nieuwe fabrieken onderstrepen wij onze grote betrokkenheid bij de geherstructureerde Chemicals-activiteiten. De nieuwe MCA-fabriek in Delfzijl is één van de grootste ter wereld. Hij zal profiteren van het feit dat een belangrijke grondstof - chloor - ter plekke geproduceerd wordt door onze andere nieuwe fabriek, waar gebruik gemaakt wordt van de allernieuwste membraanelektrolysetechnologie, de eerste in zijn soort in Europa.�

Al het chloor van de nieuwe fabriek gaat via een pipeline naar de diverse afnemers op het chemiepark. De grootste verbruiker is de nieuwe MCA-fabriek. MCA is een hulpstof voor de productie van een groot aantal toepassingen waaronder medicijnen, cosmetica en landbouwchemicaliën. Het wordt ook toegepast in wasmiddelen, de olie-industrie en de mijnbouw.
Provincie:
Tag(s):