zondag, 25. juni 2006 - 23:24

Alonso wint temidden van Canadese chaos

Fernando Alonso heeft vandaag de Grand Prix van Canada gewonnen. De Spanjaard hield het hoofd koel temidden van de puinhopen die zich links en rechts van hem opstapelden. Tweede werd Michael Schumacher, gevolgd door Kimi Raikkonen.

De Duitser kon door een fout van Raikkonen in de slotfase de tweede plek veilig stellen. Christijan Albers moest de strijd al vroeg staken. De Nederlander werd uitgerekend door teamgenoot Monteiro uit de wedstrijd gereden en kon daarmee als eerste uitvaller in de boeken.

Het was bepaald niet het enige incident in een race die werd gekenmerkt door fouten en schade. Het begint al bij de start: Giancarlo Fisichella kan zijn geestdrift niet bedwingen en laat zijn Renault iets vooruit kruipen terwijl de lichten nog niet zijn gedoofd. De Italiaan trapt nog op zijn rem in een vertwijfelde poging een 'drive-through penalty' te ontlopen maar het is te laat.

De als derde vertrokken Raikkonen maakt ondertussen dankbaar gebruik van de zoveelste misser van Fisichella en nestelt zich achter Alonso. De Fin laat er geen gras over groeien en zet de regerend wereldkampioen direct flink onder druk.

McLaren-teamgenoot Juan Pablo Montoya heeft vergelijkbare plannen maar de Colombiaan lijkt zich nog altijd niet bewust van het feit dat Formule 1 idealiter een 'no-contact' sport is. Het slachtoffer van Montoya's gretigheid heet dit maal Nico Rosberg, wiens Williams in de eerste chicane zonder pardon van de baan wordt gerost.

Een geluk bij een ongeluk voor Michael Schumacher, die bij de start niet lekker is weggekomen. Montoya kan na de nodige herstelwerkzaamheden zijn weg vervolgen. Hij begint aan een inhaalrace, die hem eerst langs de als laatste gestarte David Coulthard (motorwissel), en vervolgens voorbij teamgenoot Ralf Schumacher brengt.

Inmiddels zijn er alweer een aantal ronden zonder brokken verstreken en Montoya krijgt duidelijk afkick-verschijnselen: bij het opkomen van start/finish komt hij te wijd uit de chicane, toucheert met zijn wagen de muur en ligt uit de race.

Vooraan woedt nog steeds in alle hevigheid het duel om de leiding. De druk op raceleider Alonso is wel iets afgenomen maar ontspanning is er voor de wereldkampioen absoluut niet bij. Bovendien blijkt concurrent Raikkonen bij de eerste serie pitstops twee ronden langer door te kunnen rijden dan de Spanjaard. Slecht nieuws voor Alonso zou je denken, maar Raikkonen is niet in staat te profiteren omdat zijn monteurs te veel tijd nodig hebben om het rechterachterwiel van de McLaren te vervangen.

Dat is nog niets vergeleken met de problemen van de gebroeders Schumacher. Ralf is door allerlei problemen onderweg op iets dat veel wegheeft van een 20-stop strategie, en Michael mist herhaaldelijk de laatste chicane, iets dat overigens meerdere coureurs overkomt. Zo veel zelfs dat het de schijn heeft van opzet, wellicht in een poging om eens in de zo veel ronden de remmen enigszins te ontzien. Deze krijgen het op het circuit Gilles Villeneuve immers zeer zwaar te verduren.

Ontzien is iets wat Schumacher niet doet met zijn auto: hij raakt net als Montoya de muur bij het uitkomen van de laatste chicane. Gelukkig voor hem blijft zijn Ferrari heel, maar het is duidelijk dat de Duitser in deze race zeer hard moet werken om iets voor elkaar te krijgen.

Jacques Villeneuve heeft minder geluk. De Canadees rijdt voor eigen publiek een zeer sterke race maar gaat bij het op een ronde zetten van een achterblijver in de fout. Villeneuve maakt een zware klap mee, en de Safety Car moet de baan opkomen zodat de baancommissarissen de gelegenheid hebben alle brokstukken op te ruimen.

Dit geeft Schumacher de kans om de aansluiting te hervinden met Raikkonen, die op zijn beurt weer zicht krijgt op de onaantastbare Alonso. De Fin heeft bij zijn tweede pitstop de motor laten afslaan en het is daarom wellicht de laatste kans om de leiding van de Spanjaard over te nemen.

Alonso heeft echter als voordeel dat er bij de herstart enkele achterblijvers tussen zijn Renault en Raikkonen's McLaren zitten. Het is diezelfde Raikkonen die in de een na laatste ronde in de haarspeldbocht in de fout gaat, en zo Schumacher de gelegenheid biedt hem te passeren.

Fisichella wordt na zijn straf nog vierde, voor Felipe Massa in de tweede Ferrari. Zesde wordt Jarno Trulli na een solide race. Beloond worden verder Nick Heidfeld en David Coulthard, die Jenson Button in de slotfase het laatste punt afhandig maakt.
Categorie:
Tag(s):