donderdag, 19. oktober 2006 - 8:26

'Als ik het niet met eigen ogen gezien had'

Eindhoven

In de expositieruimte ‘De Verborgen Kamer’ in het Eindhovense Stadhuis is nog tot en met 2 november, op werkdagen, een fototentoonstelling te zien over het leven van kinderen uit Eindhoven en Chinandega onder de titel 'Als ik het niet met eigen ogen gezien had'.

De gemeente onderhoudt al twintig jaar een band met de Nicaraguaanse stad en ter gelegenheid van dit jubileum werkten een aantal regionale fotoclubs samen om het leven van kinderen in beide zustersteden in beeld te brengen.

Tijdens het project fotografeerden enkele leden zowel in Chinandega als in Eindhoven het dagelijkse leven van kinderen, onder meer op school, in het gezin en tijdens hun vrije tijd. De beelden vormen met elkaar een uniek overzicht van de dagelijkse leefwereld van kinderen van verschillende continenten. De expositie, die geopend werd door wethouder Mittendorff, is vrij toegankelijk.

Gigantona
In het kader van de tentoonstelling hangt er boven de trap naar De Verborgen Kamer een gigantona (grote pop). Gigantona betekent ‘grote vrouw’. Het is een grote pop van ongeveer drie meter hoog.

Er loopt iemand onder of eigenlijk in de pop. De Gigantona wordt in Nicaragua gebruikt bij optochten en op feesten. De Gigantona stamt nog uit de koloniale tijd. Toen de Spaanse soldaten Nicaragua binnendrongen werd de indiaanse bevolking erg slecht behandeld. De Nicaraguanen durfden niet openlijk in opstand te komen dus maakten zij de Gigantona. De Gigantona heeft blond haar en Spaanse kleren aan, zij stelt een Spaanse vrouw voor. Op deze manier konden de Nicaraguanen de Spanjaarden op een niet te openlijke manier belachelijk maken.

De Gigantona is altijd in het gezelschap van Pepe, een kleine indiaanse man met hoed en masker op. Hij danst en flirt met de Gigantona.
Provincie:
Tag(s):