donderdag, 2. februari 2006 - 12:30

Altsaxofonist Lee Konitz geeft workshop

Groningen

Het Prins Claus Conservatorium heeft op vrijdag 3 februari een zeer bijzondere gastdocent in huis: de legendarische Amerikaanse altsaxofonist Lee Konitz. Konitz verzorgt een workshop voor studenten van het Prins Claus Conservatorium in de Singelzaal aan de Radesingel 6 van 11.00 - 16.00 uur. Actieve deelname is voorbehouden aan studenten, maar toehoorders zijn van harte welkom.

Altsaxofonist Lee Konitz (Chicago, 1927), wiens carrière inmiddels vijfenvijftig jaar jazzgeschiedenis omvat, is een van de zeer weinige saxofonisten die buiten de schijnbaar allesoverheersende invloed van Charlie Parker een eigen stijl ontwikkelde.

In de jaren veertig was Konitz betrokken bij de legendarische ´Birth of the Cool´-opnames van Miles Davis en speelde hij kort bij Stan Kenton. Rond 1950, tijdens de korte periode van de cool jazz, maakte hij naam als één van de musici rond pianist Lenny Tristano.

Van historisch belang zijn ook de duetten uit de eerste helft van de jaren vijftig met zijn metgezel uit de Tristanoschool, tenorsaxofonist Warne Marsch. Lee Konitz' ijle, vibratoloze toon gold toen als de verpersoonlijking van de cool-stijl; een soort tegenhanger van het idioom van Charlie Parker.
Recent maakte de 78-jarige Konitz furore met een bijdrage op een album van Elvis Costello.
Provincie:
Tag(s):