woensdag, 12. april 2006 - 11:41

Ambtenaren Schouwen-Duivenland behouden rookplek

Middelburg

De kantonrechter bij de rechtbank Middelburg heeft op 11 april 2006 de gemeente Schouwen-Duiveland de toestemming onthouden om de rookkamer in het gemeentehuis te Zierikzee te sluiten. De gemeente was daarover in conflict met haar Ondernemingsraad, die daarmee weigerde in te stemmen.

In 2004 vond het nieuw gevormde college van B&W dat de rookkamer niet paste in het huidige maatschappelijke denken over de schadelijkheid van het roken.

Het voornemen van de gemeente, om de rookkamer te sluiten is door de kantonrechter aangemerkt als willekeurig. Nog pas in 2002 was de rookkamer ingericht in het kader van een rookbeleid, waarmee de Ondernemingsraad had ingestemd. Aan dat eigen rookbeleid is de gemeente geheel voorbij gegaan. De gemeente heeft niet onderzocht hoe effectief de rookkamer sinds 2002 is geweest om niet rokende medewerkers en bezoekers tegen het gevaar van passief roken te beschermen.

Voorts gaat de zorgplicht van de gemeente als werkgever voor de gezondheid van werknemers niet zover dat zij rokende werknemers ongevraagd tegen zichzelf mag beschermen. De gemeente heeft bovendien verzuimd te onderzoeken hoe arbeidsverzuim door roken kan worden tegengegaan, hoewel daarover met de Ondernemingsraad best te praten was geweest.
Provincie:
Tag(s):