woensdag, 23. augustus 2006 - 22:34

Ambulance-chauffeur wint rechtszaak

Leeuwarden

Maandag 21 augustus diende bij de politierechter in Leeuwarden het strafproces tegen een inwoner van Sneek, die in november een ambulancechauffeur dreigde dood te steken. Het is voor de eerste keer dat in een dergelijke zaak de hulpverlener als slachtoffer in het gelijk wordt gesteld.

Vorig jaar november rukte de ambulancedienst van het Anthonius ziekenhuis uit voor een zeer benauwde Cara patiënt in Sneek. Nadat het ambulancepersoneel hem had onderzocht werd de man plotseling zeer agressief en probeerde hij de chauffeur neer te steken met een 30 cm. lang mes. De man haalde het mes plotseling onder een kussen vandaan en stak dit in de richting van de borst van de ambulancechauffeur. Door een alerte reactie kon deze voorkomen dat de man hem in de borst stak en wist hij het mes in het kussen te drukken. Dat het mes zeer scherp was, bleek wel uit het feit dat het mes daarbij dwars door het kussen sneed.

Voor de rechter gaf de man het dreigen met het mes toe maar zo zei hij ´dat was enkel om mijzelf dood te maken´. De rechter stelde dat de actie van de man ´geen stijl´ was en kende een straf conform de eis toe. Omdat de man een minimum inkomen heeft en hij al enige tijd in voorarrest heeft gezeten kreeg hij een boete opgelegd en moet hij daarnaast de ambulancechauffeur een schadevergoeding betalen.

De betrokken chauffeur laat in een verklaring weten dat hij liever gezien had dat de man een gevangenisstraf had gekregen, ´al was het maar om een voorbeeld te stellen. Het geweld tegen hulpverleners lijkt hand over hand toe te nemen en dat moet stoppen voor er dodelijke slachtoffers vallen.´

Bij de ambulancedienst in Sneek is inmiddels en protocol opgesteld voor meldingen op het adres van de veroordeelde. Bij iedere melding gaat eerst de politie ter plaatse om de situatie in ogenschouw te nemen. Pas daarna zal de ambulancedienst worden ingeschakeld.
Provincie:
Tag(s):