woensdag, 26. april 2006 - 12:33

Amerikaanse stakers eisen recht op in Nederland

Amsterdam

Een aantal werknemers van het Amerikaanse bedrijf National Wire Fabric (NWF) heeft gisteren en vandaag samen met FNV Bondgenoten bij verschillende vestigingen van het Nederlandse moederbedrijf Gamma Holding actie gevoerd. De Amerikanen, die vorig jaar staakten voor een betere cao mogen niet terugkeren naar de werkvloer.

Tijdens de staking van de 56 productiemedewerkers werden 26 vervangende krachten aangenomen en de NWF weigert deze vervangers te ontslaan nu het cao-conflict is opgelost. De stakers kunnen alleen terug als er weer vacatures zijn. Ze zijn lid van de vakbond United Steel Workers (USW) en de bond denkt dat NWF hen zo buiten het bedrijf wil houden.

Donderdag bezoeken de Amerikanen en Bondgenoten nog een vestiging van Gamma Holding - een textielbedrijf met meer dan negenduizend werknemers - en vrijdag wordt er actie gevoerd bij de aandeelhoudersvergadering. Henk Walravens, bestuurder van FNV Bondgenoten: “We willen zo Gamma Holding onder druk zetten om met een oplossing te komen.�

Gamma Holding vindt het arbeidsconflict niet haar probleem, maar dat van NWF. Walravens: “Maar Gamma Holding heeft de eindverantwoordelijkheid. Globaliseren is mooi, maar neem dan ook verantwoordelijkheid voor het oplossen van een arbeidsconflict.� In Nederland is het ondenkbaar dat stakende werknemers worden vervangen. Walravens: “In de VS is het niet ongebruikelijk, maar dat stakers niet mogen terugkeren niet.� USW heeft een klacht ingediend over NWF bij de OESO.
Categorie:
Tag(s):