zaterdag, 16. september 2006 - 10:43

Amstellandse jongeren tevreden over gezondheid

Amsterdam

De meeste jongeren in Amstelland en de Meerlanden zijn tevreden over hun gezondheid. Meisjes ervaren hun gezondheid als minder goed dan jongens. Ook gebruiken zij vaker medicijnen en hebben het thuis minder vaak naar hun zin.

Van alle jongeren geeft 38% aan minstens één chronische ziekte te hebben. Hierbij worden allergieën (astma en COPD) het meest genoemd. Eén op de drie jongeren wordt weleens gepest. Dit blijkt uit een onderzoek van de GGD Amstelland de Meerlanden.

GGD Amstelland de Meerlanden onderzocht de gezondheid en leefstijl van jongeren in Amstelland en de Meerlanden. Leerlingen uit klas 2 en 4 van het vmbo en havo/vwo beantwoordden op school, via internet, vragen over hun gezondheid en leefstijl. Enkele dagen later konden zij een persoonlijk gezondheidsprofiel opvragen. Niet eerder kregen jongeren na deelname aan een enquête een directe reactie met tips over hun eigen gezondheid.

Met de leeftijd neemt ook het gebruik van genotmiddelen* aanzienlijk toe. Het aantal vierdeklassers dat genotmiddelen gebruikt is vaak verdubbeld in vergelijking met tweedeklassers.

In 4 vmbo rookt 28% van de jongeren. Dit is gelijk aan het precentage rokende volwassenen in Amstelland en de Meerlanden**. In 4 havo/vwo wordt minder gerookt (13%).

Bijna de helft van alle vierdeklassers geeft aan recent dronken of aangeschoten te zijn geweest en één op de zes heeft recent hasj of wiet gebruikt.

Van alle jongeren is één op de vijf ooit met iemand naar bed geweest, hiervan vrijt 40% onveilig.

Vmbo-leerlingen slaan vaker het ontbijt over dan hun leeftijdgenoten op het havo/vwo. Tweederde van de jongeren eet niet dagelijks groenten of fruit.

Van de jongeren zegt 61% zich wel eens schuldig te maken aan een strafbaar feit. De meeste van deze jongeren zijn betrokken geweest bij diefstal, waaronder ook zwartrijden in het openbaar vervoer valt. De helft van deze groep jongeren is wel eens betrokken bij vandalisme, één op de drie jongens en één op de elf meisjes draagt wel eens een wapen, meestal een steekwapen.

Jongeren besteden veel vrije tijd aan het luisteren naar muziek, computeren en tv kijken. Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de jongeren minder dan vijf dagen per week, minstens één uur, lichamelijk actief is. Hiermee voldoet een grote groep jongeren niet aan de Nederlandse Norm voor Bewegen die dagelijks één uur matig intensieve lichamelijke activiteit voorschrijft.

Met preventie is een aanzienlijke gezondheidswinst te behalen. Het stimuleren van gezond gedrag bij jongeren is een investering in een gezonde toekomst van Amstelland en de Meerlanden. Aandachtspunten zijn: psychische problematiek, lichaamsbeweging en voeding, genotmiddelengebruik, onveilig vrijen en criminaliteit.
Provincie:
Tag(s):